U trendu

Autoputevi bez snega, zimski uslovi u planinskim predelima

Na autoputevima i putevima prvog i drugog prioriteta u nižim predelima Srbije jutros nema snega na kolovozu, ali zimski uslovi vožnje zadržali su se na putevima drugog i trećeg reda u planinskim predelima, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMS S), uz upozorenje na poledicu.

Kako su najavili meteorolozi, u toku dane ne očekuju se padavine, što će sigurno dobrineti dobroj prohodnosti puteva.

Međutim, oscilacije u temperaturi, pored odrona, donose još jednu opasnost u vožnji, a to su mokri kolovozi na kojima se tokom noći, a posebno ujutru stvara poledica pa i pored redovnih intervencija na posipanju i održavanju puteva, od strane zimske službe JP „Putevi Srbije“, izletanja su česta, a povećava se i broj saobraćajnih nezgoda.

Zato je potrebno brzinu smanjiti i vožnju prilagoditi datim uslovima, ističe se u saopštenju.

Sa snegom na kolovozu treba računati na područjima Valjeva, Nove Varoši, Sjenice, Ivanjice, Novog Pazara, Dimitrovgrada, Pirota kao i u timočkoj i negotinskoj krajini.

Oni koji krenu ka nekom od zimskih turističkih centara, treba da znaju da su prilazi svim planinama prohodni, ali da u višim predelima još uvek ima zaostalog snega na kolovozima, pa iz AMS S-a savetuju opreznu vožnju uz obavezno koriščenje zimske opreme koja podrazumeva sva četiri zimska pneumatika i lance za sneg, koji moraju biti u prtljažniku i po potrebi se montirati.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije Srbije, na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima, trenutno nema dužih zadržavanja od 15 do 20 minuta, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.