U trendu

Bajden: Liderstvo Srbije izuzetno važno za region

Potpredsednik SAD Dzozef Bajden poručio je danas da je Srbija ključni politički i ekonomski kamen temeljac za ceo region.

Bajden je u zajedničkom obraćanju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je ujedinjen i miran region Zapadnog Balkana izuzetno bitan za celu Evropu, a u tom smislu je govorio o značaju Srbije za region.

„Srbija predstavlja ključni kamen temeljac politički i ekonomski za ceo reigon i liderstvo Srbije izuzetno je važno za ovaj deo Evrope“, poručio je Bajden i dodao da izuzetno poštuje i liderstvo Aleksandra Vučića, koje je pokazao, kako je rekao, u važnim situacijama.

„Gospodine premijeru, prešli ste ogroman put da biste svoju zemlju učinili pobednikom na mnogim poljima. I predsednik Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste pokazali u mnogim trenucima, posebno u odnosima sa Hrvatskom“, rekao je Bajden, obraćajući se Vučiću.

„Pohvalio sam premijera da je učinio napore na širem pomirenju u regionu, mislim na posetu Srebrenici i potpisivanje Deklaracije sa Hrvatskom, za šta treba pzuno političke hrabrosti i liderstva“, rekao je potpredsednik SAD.

On je istakao da Srbija mora da bude deo demokratske Evrope.

Neki momenti naše zajedničke istorije bili su izuzetno bolni, rekao je Bajden i dodao da je srećan što je u odnosima Srbije i SAD otvoreno novo poglavlje.

„Izražavam saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje voljene u NATO kampanji“, rekao je Bajden.

On je takođe zahvalio za dobrodišlicu na aerodromu.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je za celu Evropu bitno da region bude ujedinjen i miran, i da je Srbija kamen temeljac regiona.

„Rekao sam dok smo se vozili kako smo dobili divnu dobrodošlicu. Stajali smo na platformi kada sam rekao da će vaši vaterpolisti stajati na istoj takvoj kao mi“, rekao je Bajden komentarišući dešavanja na Olimpijskim igrama.

Moja poseta je kratka, ali mislim da smo mnogo postigli. Znamo se dugo, Obama i ja poštujemo liderstvo u važnim situacijama, posebno u odnosima sa Hrvatskom“, dodao je Bajden.

Bajden navodi da je u Srbiju poslednji put došao 2009. godine, samo nekoliko meseci od kako je Obama postao predsednik, a time su, kako kaže, želeli da pokažu značaj regiona.

Kako kaže, protekle tri decenije je gledao sve susede Srbije „Hrvatsku, Kosovo i druge u okruženju“.

„Za celu Evropu je bitno da ceo region bude ujedinjen i miran. Srbija je ključan kamen temeljac za ceo region“, rekao je Bajden.

Nakon toga Bajden je ispričao kako se u Splitu susreo sa Titom u Splitu.

„To je bila moja prva poseta, bio sam posle mnogo puta. Iz prve ruke sam bio svedok prvog napretka u relativno kratkom periodu. Bio sam 2009. godine i SAD su posvećene narodu Srbije“, rekao je Bajden.

Kako kaže, sa premijerom Vučićem je razgovarao pre svega o razgovorima „Kosova i Srbije“, a ističe da „mnogo toga treba prevazići iz istorije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.