U trendu

Batut: Ove godine, vakcinacija devojčica i dečaka protiv papiloma virusa o trošku RFZO

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je danas da će tokom 2022. biti omogućena vakcinacija devojčica i dečaka protiv humanog papiloma virusa o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Batut je na svom sajtu to objavio povodom evropske nedelja prevencije raka grlića materice, koja se od danas do 23. januara obeležava u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Prema podacima Registra za rak Instituta Batut, tokom 2019. registrovane su 1.044 novoobolele žene, a 438 ih je umrlo od te bolesti.

Na osnovu najnovijih procena za 2020. Evropskog informacionog sistema, žene u Srbiji se sa stopom obolevanja od 23,3 na 100.000, nalaze na petom mestu u Evropi posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije.

„Stope umiranja od raka grlića materice su visoke. Mortalitet od raka glića materice je 8,8 na 100.000 žena“, upozorio je Batut.

Institut je ponovio da je osnovna poruka svim ženama da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti.

„Bolje sprečiti nego lečiti – redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića matertice“ je slogan 16. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, naveo je Batut.

Batut je naveo da će Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice obeležiti edukativno-promotivnim aktivnostima za očuvanje reproduktivnog zdravlja i korišćenje mera prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od te bolesti.

U znak podrške tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, a sa ciljem podizanja svesti o preventivnim pregledima, tirkizno zelenom bojom biće osvetljeni važni objekti u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.