U trendu

Batut: Zbog malih boginja pojačan epidemiološki nadzor u Srbiji

U Srbiji je pooštren edidemiološki nadzor pošto su male boginje potvrdjene kod šest osoba s teritorije Smedereva, objavio je danas beogradski Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Radi se o petoro nevakcinisanih, mladjih od dve godine, koji su hospitalizovani i jednoj osobi (47) nepoznatog vakcinalnog statusa, naveo je „Batut“ na svom sajtu.

Komplikaciju u vidu upale pluća ima dvoje obolele dece, a Zavod za javno zdravlje Požarevac je u četvrtak prijavio epidemiju u Smederevu.

Jedno od dece hospitalizovano je u Beogradu, dodao je „Batut“.

Naveli su da su 11. januara na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije, u skladu sa planom aktivnosti za eliminisanje te bolesti.

„Mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja“, naveo je Insititut.

Dodali su da je pandemija kovida „nesumnjivo uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, na teritoriji Evrope“.

Naveli su i da „za vreme trajanja pandemije u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju je došlo i do značajnog pada obuhvata“.

Ukazali su da su „tokom 2020. i 2021 u Srbiji registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina“.

Precizirali su da je „obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. iznosio 78,1 odsto a u 2021. svega 74,8 odsto“.

Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. iznosio je 85,8 odsto

Naveli su da je prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom 2022. u toku, te ukazali da ciljne vrednosti obuhvata svim vakcinama iznose 95 odsto.

Institut je dodao da je u poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, 2017. i 2018. registrovano oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

Napomenuli su da je „jedna trećina obolelih bila hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama“.

„U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina“, dodao je „Batut“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.