U trendu

Beo zoo vrt dobio novog člana, rođena beba nilskog konja

BEOGRAD – Beogradski zoološki vrt dobio je još jednog člana jer je na svet došla beba nilskog konja, stara nepunih mesec dana, a čiji se pol još uvek ne zna, jer se od rođenja krije iza majke, rekao je biolog Beo zoo vrta Kristijan Ovari

Ovari, koji već godinama vodi računa o životinjama, kaže za Tanjug da su svi u Zoo vrtu prijatno iznenađeni kako je protekao porođaj ženke nilskog konja, bez incidenta i u najboljem redu.

Pojašnjava da je mama Julka brižna i pomalo nepoverljiva, jer ljubomorno čuva svoje mladunče od znatiželjnih pogleda posetilaca.

Ističe da se pak najslađi prizori mladunca i majke mogu videti u skopu jutarnje rutine, kada se bazen prazni, kako bi se promenila voda, u koju, kako kaže, zbog obilne ishrane, nilski konj produkuje čak 50 kilograma otpada.

„U toku dana možemo da vidimo mladunca koji spava majci na nosu i koga ona sakriva od ljudi. Sve vreme okupira njenu pažnju, a kada su lepi vremenski uslovi onda voli da se igra sa njim“, rekao je Ovari u Beo zoo vrtu.

Ovari kaže da će veterinari pregledati bebu nilskog konja kada još malo ojača, te da će se tada utvrditi sve njene karakteristike, kao i da nema potrebe da se beba pomera jer trenutno dobija sve što joj je potrebno od majke.

Biolog kaže da su nilski konji ponos Beo zoo vrta duži vremenski period, a da se svake godine rodi po jedno mladunče.

„Trudnoća nilskog konja traje 292 dana, nama je jako drago da je Julka tako dobra mama ali zbog skrivanja mladunca još uvek ne možemo da utvrdimo pol“, navodi Ovari.

Na pitanje šta će se dogoditi sa bebom nilskog konja u narednom periodu, Ovari objašnjava da Zoo vrt ima politiku da ne razmnožava životinje ukoliko ne može da ih udomi, ali da na sreću, kada je reč o nilskim konjima, postoji velika potražnja ličenciranih zoo vrtova, koji ,kaže, imaju odlične uslove.

„Nekoliko mladunaca do sada je prevezeno avionom za Južnu Ameriku, mladunci moraju da imaju bolje uslove od ovih koje mi imamo. Za najmlađeg člana ćemo videti kako će se stvari odvijati, u svakom slučaju, u narednih 6 meseci ćemo znati njegovu sudbinu“, navodi Ovari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.