U trendu

Beograd bez finala takmičenja Zelena prestonica Evrope

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je Sofiji, Helsingborgu, Krakovu i Talinu ulazak u finale takmičenja za „Zelenu prestonicu Evrope 2023“, saopšteno je danas iz Sekretarijata za informisanje.

Radojičić je poručio da je, bez obzira na napade koje je Beograd trpeo, jer nije uspeo da uđe u finale, radostan jer se pokazalo da glavni grad Srbije ima potencijal da se u toj oblasti nosi sa evropskim gradovima.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je drugi put zaredom bio kandidat za „Zelenu prestonicu Evrope“, a uspešna kandidatura za to takmičenje predstavlja veliki podstrek da se nastavi sa razvijanjem prestonice Srbije kao zelenog grada.

Naveo je da je stručni žiri pohvalio aplikaciju Beograda u odnosu na prošlogodišnju, pre svega u pogledu novih strateških dokumenata koje smo usvojili, a tu se pre svega misli na Plan kvaliteta vazduha, Akcioni plan za „Zeleni grad“ i Akcioni plan za održivu energiju i klimu.

„Meni, kao gradonačelniku, uspešna aplikacija za ‘Zelenu prestonicu Evrope’ je veoma značajna jer mi daje povratni odgovor od stručnjaka iz Evropske unije šta je dobro, a šta bi moglo još da se unapredi. Kao nekome ko vodi ovaj grad, svaka pohvala i kritika znači“, kazao je gradonačelnik.

Naglasio je da je Plan kvaliteta vazduha ocenjen kao odličan jer uključuje brojne mere iz oblasti saobraćaja, energetike i ozelenjavanja te da pokriva sve delove Beograda.

„Što se tiče buke, žiri je pohvalio naše namere da uradimo akustično zoniranje Beograda, čime ćemo odrediti u kom delu grada je dozvoljeno emitovanje određenog nivoa buke. Deo aplikacije za zaštitu prirode je posebno istaknut kao dobar, a naša Strategija pošumljavanja je pohvaljena kao odlična“, naglasio je Radojičić.

Dodaje da prostora za napredak i te kako ima i navodi da izgradnjom metroa i završetkom izgradnje obilaznice oko Beograda trajno će biti rešeno pitanje saobraćajne gužve, što će sve uticati na bolji kvalitet vazduha, kao i dalje ozelenjavanje i pošumljavanje grada.

„S druge strane, projekti poput termalne rehabilitacije javnih zgrada i ulaganja u energetsku efikasnost omogućiće da smanjimo potrošnju energije i emisiju ugljen- dioksida. Kada svi ovi projekti budu završeni, imaćemo sve karakteristike ‘Zelene prestonice Evrope’ „, zaključio je Radojičić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)