U trendu

Beograd dobio Plan održive urbane mobilnosti

BEOGRAD – Gradski odbornici usvojili su na današnjoj sednici Plan održive urbane mobilnosti grada Beograda, na osnovu koga će se sprovoditi brojne aktivnosti u gradu, poput proširenja pešačkih zona i uređenja biciklističkog saobraćaja.

Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je da se želi zaustaviti povećanje broja automobila u Beogradu, kojih ima oko 650.000, što je, dodaje, jako puno za grad te veličine.

“Mi taj rast moramo da zaustavimo. Danas se oko 50 odsto prevoza ostvaruje u okviru javnog gradskog prevoza i upravo metro sistem i treba da nam pomogne u tome da se zadržimo u okviru tih procenata kako bismo smanjili potrebu za automobilom.”, rekao je Stojčić.

Navodi da Plan održive mobilnosti daje metodologiju kako da se poveća procenat pešačenja, ali ne onog u rekreativne svrhe, već koji se odnosi na prelazak iz tačke a u tačku b, bez upotrebe putničkog automobila.

“Zato u prethodnih nekoliko godina intenzivno radimo na proširenju pešačkih zona, kako bismo dobili logično povezane celine. I biciklistički saobraćaj drastično može da utiče ne samo na ekologiju i zdravlje stanovnika Beograda, već i na brže funkcionisanje. Zato i realizujemo oko 110 kilometara novih biciklističkih staza”, rekao je Stojčić.

Poručio je da je na svima nama da obezbedimo da to zaživi u Beogradu i istakao da osim što utiče na bolju saobraćajnu povezanost, Plan održive urbane mobilnosti ima veliki uticaj na duži životni vek stanovnika i zaštitu životne sredine, kao poboljšanje kvaliteta vazduha.

Na današnjoj sednici usvojena je Odluka o kategorizaciji opštinskih puteva i ulica na teritoriji grada Beograda, kao i Odluka o nekategorisanim putevima na teritoriji grada Beograda.
Osim toga, usvojeno je nekoliko urbanističkih planova, odluke o imenovanju više ulica, a odlučeno je i da se na Bežanijskom groblju napravi nova aleja u kojoj će biti sahranjivani zaslužni Beograđani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.