U trendu

'Beograd i Priština manje da komentarišu jedni druge'

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je danas Beograd i Prištinu da manje komentarišu jedni druge i da se više angažuju u dijalogu.

Mogerini je rekla da što više dve strane budu svakodnevno komentarisale jedna drugu, to će angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu biti manje konstruktivno.

„Nadam se da ćemo narednih sati i dana osigurati da svi manje komentarišu jedni druge i da se više i konkretnije angažujemo u rešavanju problema koji su i dalje na stolu“, izjavila je Mogerinijeva odgovarajući na pitanje novinara u Briselu.

Ona je ocenila da je jučerašnji sastanak, iako ne jedan od najlakših, bio pozitivan i konstruktivan i da su sva četiri učesnika, predsednici i premijeri Srbije i Kosova, pokazali posvećenost, odlučnost i liderstvo.

„Juče sam videla poštovanje i konstruktivan pristup“, rekla je Federika Mogerini.

Visoka evropska zvaničnica je rekla da je na sastanku izmedju ostalog dogovoreno da se učesnici fokusiraju na dijalog, ne samo u smislu procedure, nego i u smislu duha razgovora.

Sastanak je organizovan pošto su tenzije prošlih sedmica bile „jasno i zabrinjavajuće visoke“, rekla je Mogerini i dodala da je na njemu videla „jaku posvećenost angažovanju u dijalogu na najvišem političkom niovu“.

Mogerini je najavila da će ubrzo biti održan naredni sastanak, a da će u medjuvremenu timovi raditi na konkretnim mogućnostima za rešavanje otvorenih pitanja.

Kao jedan od važnih rezultata sastanka u Briselu Mogerini je navela jasnu evropsku perspektivu i Beograda i Prištine, kao i regionalnu dimenziju saradnje dve strane.

„Evropska unija će nastaviti da bude snažna podrška regionalnoj saradnji i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, rekla je Mogerini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.