U trendu

Beograd nije odgovoran za odlaganje primene sporazuma

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da Beograd ni na koji način nije odgovoran za odlaganje primene sporazuma o osiguranju vozila, a drugačije tvrdnje iz Prištine Kancelarija je ocenila kao opstrukciju i stvaranje konfuzije u javnosti.

„Pokušaj glavnog prištinskog pregovarača Edite Tahiri da u ime Brisela i Beograda širi neistine da je srpska strana tražila odlaganje primene dogovora o osiguranju, kao i da odgovornost za jednostranu odluku Prištine svali na Beograd, samo je deo već viđenog repertoara dezinformacija, vređa inteligenciju i proizvodi nesporazume među ljudima“, navodi se u saopštenju.
Kako je ocenila Kancelarija, Edita Tahiri je nebrojeno puta pokazala da je „glavni rušitelj procesa normalizacije odnosa“ i da „svojim delovanjem u kontinuitetu nanosi štetu i Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji“.

„To je danas jasno i Evropskoj uniji, koja je posrednik u ovom procesu i garant primene sporazuma“, navodi se u saopštenju.

Prema oceni Kancelarije, to je pokušaj da se koristan dogovor za građane Kosova i Metohije i ostatka Srbije, kojim se reguliše pitanje dodatnog osiguranja vozila, ispolitizuje pričom o registarskim tablicama i prebacivanjem sopstvene krivice na drugu stranu.

Kancelarija je navela i da će štetu trpeti, pre svega, oni „čije interese Edita Tahiri tobože zastupa“.

„Beograd će, zajedno sa posrednikom, i dalje činiti sve da spase ovaj sporazum o osiguranju i daje iskren i konkretan doprinos konstruktivnosti i transparentnosti u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine“, navedeno je u saopštenju.

Ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je danas da je Evropska unija informisala prištinske institucije da Srbija iz tehničkih razloga nije spremna za primenu sporazuma o medjusobnom priznavanja polisa osiguranja za vozila, koji je trebalo danas da stupi na snagu.

Taj sporazum potpisan je u Briselu 23. juna ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.