U trendu

Beograd: Obeleženo četvrt veka od početka rata u BIH

Nekoliko nevladinih organizacija danas je u centru Beograda obeležilo četvrt veka od početka oružanih sukoba u BIH 1992. godine uz poruku da neće prestati da traže pravdu za „žrtve agresije“ srpskih snaga na Sarajevo.

Priredjen je performans „25 godina – 25 ogledala“ uz velike transparente „Solidarnost“, „Pamtimo“ i „6. aprila 1992. – 6. aprila 2017“.

Pre početka skupa koji je održan na Trgu Republike, nekoliko mladića je prošlo na dvadesetak metara od okupljenih uz skandiranje „Radovan Karadžić!“, a zatim su otišli dok je za njima pojurilo nekoliko policajaca.

Bosna i Hercegovina je na današnji dan pre 25 godina priznata kao nezavisna država, posle čega je usledila opsada Sarajeva od strane srpskih oružanih formacija, rekla je novinarima predstavnica Žena u crnom Staša Zajović.

Ona je navela i da organizatori današnjeg okupljanja „nikada neće prestati da pamte zločine koji su počinjeni“.

Prema njenim rečima, učesnici skupa nikada neće prestati da traže pravdu za žrtve zločina počinjenih od strane srpskih formacija, „a i od svih drugih“.

Akciju su organizovali i Inicijativa mladih za ljudska prava uz podršku Autonomnog ženskog centra, Mreže žena protiv nasilja, Saveza antifašista, Rekonstrukcija Ženski fond.

I pored toga što su UN proglasile grad Sarajevo zaštićenom zonom, bio je 1.475 dana pod opsadom, tokom koje je poginulo više od 11.000 odraslih i više od 1.600 dece, a ispaljeno preko 480.000 projektila, podsetile su te organizacije.

Prve žrtve u multinacionalnom Sarajevu bile su žene  –  ubijene su Suada Dilberović i Olga Sučić, a taj grad je postao simbol za uništavanje gradova u ratu, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.