Beograd: Otvoren Fiš fest kod Kule Nebojša

Gastronomski festival Fiš fest, posvećen pripremanju brojnih ribljih specijaliteta večeras je počeo na platou kod Kule Nebojša u Beogradu.

Festival je otvorio ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić istakavši značaj te manifestacije za razvoj gastronomskog turzima u Srbiji.

„Fiš fest je najveća gastronomska manifestacija na obalama Dunava u Srbiji i prošle godine bilo je 100.000 posetilaca“, rekao je on i najavio niz aktivnosti kako bi se od naredne godine privukao veći broj turista.

Ljajić je naveo da se na sličnim manifestacijama na obalama Dunava u Beču i drugim evropskim gradovima okuplja znatno više ljudi.

On je, kao jednu od planiranih aktivnosti za narednu godinu naveo i spajanje Fiš festa sa Karnevalom brodova koji se održava 2. septembra na Ušću.

Ukazao je i na neophodnost boljeg tajminga održavanja Fiš festa sa aspekta dolaska velikih kruzera u Beograd.

„Do juče u Beograd je stiglo 378 brodova sa više od 50.000 turista“, rekao je Ljajić.

On je naveo i da su festivali i razne manifestacije posveće hrani značajne sa aspekta razvijanja gastronomskog turizma u kome, po njegovoj oceni Srbija ima veliki potencijal.

Na 11. Fiš festu predstaviće se najbolji kuvari iz regiona, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije…, a posetioci će pored riblje čorbe, moći da probaju bosanske pite i bosanski lonac.

Svoje znanje predstaviće i majstori iz Asocijacije šefova kuvara Srbije i Kulinarske federacije Srbije, kao i gostujući kuvari u delu koji se popularno zove „kuvarski šou“, odnosno priprema specijaliteta na otvorenom.

Posetioci mogu da učestvuju u kuvarskim radionicama, ali i da slušaju predavanja najvećih majstora i profesora sa prostora bivše Jugoslavije.

Na štandovima na platou biće održana prezentacija starih zanata, proizvodjača sira, maslinovog ulja, meda kao i turističke ponude Beograda i Srbije.

Za najmladje sugradjane biće organizovan zabavan program „Sport klub i Fiš fest dečji kutak“.

Neće izostati ni takmičenje mladih kuvara kao i tradicionalno novinarsko takmičenje u pripremanju riblje čorbe,

Festival traje četiri dana, ulaz je besplatan a svakog dana od 20 časova biće održavani razni koncerti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.