U trendu

Beograd u trci sa Bilbaom i Grenoblom za nagradu EK

BEOGRAD – Plan održive urbane mobilnosti grada Beograda nominovan je za finale „SUMP“ nagrade, koju dodeljuje Evropska komisija.

Kako se saopštio Sekretarijat za saobraćaj, ovogodišnji žiri Evropske komisije bio je impresioniran pristupom Beograda u planiranju održive urbane mobilnosti i usvajanju plana koji gradu pruža jasnu strategiju za postizanje zajedničke, integrisane i inkluzivne mobilnosti, zajedno sa detaljnim i ambicioznim ciljevima koje treba postići.

Za ovu prestižnu nagradu Beograd se u finalu našao sa Bilbaom i Grenoblom.

„Sam ulazak u finalno nadmetanje predstavlja priznanje za dosadašnje napore na razvoju urbane mobilnosti u Beogradu o pokazuje da smo na pravom putu da stvorimo Beograd još lepšim za život, ali ujedno je i obaveza da ulažemo više resursa u implementaciju održive mobilnosti“, navodi se u saopštenju.

„SUMP“ nagradu dodeljuje Evropska komisija za planiranje održive urbane mobilnosti, od 2012. godine.

Cilj nagrade je podsticanje usvajanja planova održive urbane mobilnosti od lokalnih vlasti širom Evrope i nagrađivanje izuzetnih dostignuća u prioritetnom tematskom području svake godine.

Takođe, nagrada je priznanje lokalnim i regionalnim vlastima za izvrsnost u planiranju održive urbane mobilnosti.

Ove godine, u skladu sa najavom „Grin dila“ Evropske komisije, očekuje se da kandidati podele svoje perspektivne namere da stvore nultu emisiju i inkluzivni transport u svom lokalnom kontekstu integracijom održivih načina prevoza u svoj sistem mobilnosti.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade bili su gradovi: Brisel, Mančester, Turda, Malme, Bremen, Rivas-Vasijamadrid, Aberdin.

Ceremonija dodele 9. „SUMP“ nagrade i proglašenje dobitnika je planirana za 19. april.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.