U trendu

Beograd unapređuje sistem socijalne zaštite

BEOGRAD – Sekretarka za socijalnu zaštitu Beograda Nataša Stanisavljević najavila je sinoć da će na današnjoj sednici Skupštine grada, ako gradski odbornici izglasaju tačke koje se odnose na sistem socijalne zaštite, biti povećan budžet tog Sekretarijata i broj korisnika prava.
Kako je istakla, novim rebalansom budžeta odvojeno je 100 miliona dinara više za socijalna davanja i to će biti rekordan budžet Sekretarijata za socijalnu zaštitu, što je, kako je rekla, pokazatelj brige o ljudima.

Navela je i da je predlog Sekretarijata za socijalnu zaštitu da korisnici dnevnih boravaka za decu sa smetnjama u razvoju mladih i odraslihdva puta godišnje imaju rekreativni odmor o trošku Grada Beograda.

„To je omogućeno svim korisnicima naših dnevnih boravaka, koji će, ako se sutra izglasa ova odluka, imati mogućnost odlazaka na rekreativni odmor“, rekla je Stanisavljević gostujući u Beogradskoj hronici

Prema njenim rečima, druga mera odnosi se na brigu o najranjivijoj grupi korisnika, to su mladi koji izlaze iz sistema socijalne zaštite, prenosi Sekretarijat za informisanje Grada Beograda.

„To su deca koja izlaze i domskog i porodičnog smeštaja i koja posle 18. godine gotovo da nemaju nikoga ko može da im pomogne, zato je Grad Beograd tu da vodi računa o njima. Oni će imati pomoć u trajanju od godinu dana u visini prosečne zarade u Beogradu“, navela je Stanisavljević.

Istakla je da Grad Beograd za one koji to žele obezbeđuje i stanove koji im se daju bez plaćanja zakupa.

Kako je navela, Grad Beograd je prvi u regionu po broju prava i usluga koja pruža svojim građanima.

„Imamo više od 52 mere podrške građanima, a čak 24 mere uvedene su u sistem socijalne zaštite za sedam godina. U vreme pandemije mi nismo zapostavili nijednog građanina, vodili smo računa o svima jer briga o ljudima i jeste prioritet“, rekla je Stanisavljević.

Dodala je da Grad to pokazuje konkretno, tako što nijedno pravo, davanje, nije smanjeno, već sada povećavamo i uvodimo nova prava.

„Pre sedam godina zatekli smo velika dugovanja u sistemu socijalne zaštite, a sada govorimo o najrazvijenijem sistemu u ovom delu regiona. Idemo ka tome da svako pravo i usluga budu dostupni svakom Beograđaninu. Nije sramota tražiti pomoć i zato postoji ovaj efikasan sistem i dostupan ljudima“ objasnila je Stanisavljević.

Ona je najavila da će u narednih desetak dana, nakon zatvaranja zbog pandemije virusa korona, ponovo početi da rade klubovi za stare u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.