U trendu

Besplatne studije u Rusiji za maturante iz Prokuplja i Zrenjanina

Prokuplje i Zrenjanin učestvovaće u pilot-programu Ministarstva visokog obrazovanja i nauke Rusije kojim se se djacima iz Srbije pruža prilika da studiraju na ruskim univerzitetima, besplatno, o trošku Rusije.

Konkurs je otvoren do 13. marta 2021. godine, a za informacije je zadužen „Ruski dom“ u Beogradu.

Studije u Rusiji obuhvataju besplatno studiranje na svim osnovnim i master nivoima Moskovskog i drugih univerziteta, uz besplatne udžbenike, besplatan smeštaj i ishranu u studentskom domu i novčanu stipendiju od 1.300 rubalja (1.700 dinara) mesečno, bez obzira na uspeh na fakultetu.

Za studije medicine neophodno je dobro poznavanje ruskog jezika, ali ne i za ostale studije. Stipendistima će u Rusiji biti omogućeno da, na takodje besplatnom kursu, nauče ruski jezik nophodan za nastavu koja je samo na ruskom.

Predsednik Skupštine grada Prokuplja i koordinator projekta, Dejan Lazić, izjavio je za agenciju Beta da se za taj program prijavio 21 učenik završnih razreda srednjih škola iz Prokuplja, a odluka će biti doneta na osnovu podnete dokumentacije.

Prokupački djaci su najveće interesovanje pokazali za studije medicine i prirodnih nauka, a zatim i za studije arhitetkture i tehnike, fizičke kulture i muzičke umetnosti.

Lazić je najavio da će gradska vlast formirati poseban „Fond za stipendiranje ruskih studenata“ radi plaćanja avionske karte do Rusije i nazad jednom godišnje i džeparca.

„Prokuplje je jedan od retkih gradova u Srbiji gde se još u osnovnoj i nekim srednjim školama uči ruski jezik pa je to možda i odlučilo da se naš grad uvrsti u ovaj program“, rekao je Lazić koji očekuje da će studiranje u Rusiji olakšati zapošljavanje u ruskim kompanijama u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.