U trendu

Besplatni pregledi štitne žlezde u subotu u DZ“Savski venac

BEOGRAD – Za građane sa teritorije opštine u subotu će u Domu zdravlja „Savski venac“ biti organizovani bespletni ultrazvučni preglede štitne žlezde.
Pregledi će se obavljati u prostorijama DZ u Pasterovoj 1, od 8 do 16 časova, a organizuju se povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv malignih bolesti.

Prvi simptomi nepravilnog rada štitne žlezde su oticanje vrata, neobjašnjiv gubitak ili dobijanje na težini, opadanje kose, kao i promene energije i raspoloženja. Kako štitna žlezda kontroliše rad metabolizma, njen poremećaj može dovesti i do problema s plodnošću, ali i povišenim krvnim pritiskom, oštećenjem srca, kao i psihičkim problemima u obliku depresije.

Pretpostavka je da će se svaka peta žena u jednom periodu života susresti s poremećajem štitne žlezde, a i broj obolelih muškaraca sve je veći, tvrde stručnjaci.

Osim genetike, bolesti štitne žlezde pogoduju stresan život, nepravilna ishrana i promene hormonskog statusa poput trudnoće i menopauze. Poremećaji u radu te važne žlezde danas su drugi po redu endokrini problem po učestalosti, nakon dijabetesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar