U trendu

Besplatni pregledi u 106 bolnica

U 106 zdravstvenih ustanova – od domova zdravlja širom Srbije do kliničkih centara – u nedelju 28. januara biće organizovani besplatni pregledi.

U ovoj, petoj akciji Ministarstva zdravlja, od osam do 16 sati svi koji to žele, čak i bez zdravstvene knjižice, moći će da urade ultrazvučni pregled abdomena i tumor markera gastrointestinalnog trakta CEA i CA 19-9 – na karcinom pankreasa, želuca, debelog creva. Za žene se u ovoj akciji organizuju pregledi grudi, mamografija i ginekološki pregled.

Neće, ipak, svi pregledi moći da se urade u svakoj ustanovi, zbog tehničkih ograničenja. Tako će se u Domu zdravlja Lazarevac, kao i u Staroj Pazovi raditi samo ultrazvuk abdomena i mamografski pregled. U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica organizovaće se svi pregledi predviđeni za ovu akciju, a tako će biti uglavom i u svim opštim bolnicama i zdravstvenim centrima, i naravno kliničkim centrima.

U domovima zdravlja Lajkovac, Mionica i Ljig, radiće se i EKG pregled i određivanje nivoa šećera u krvi. U Trsteniku će se, recimo, raditi samo ultrazvuk abdomena, pa oni koji su zainteresovani za ostale preglede mogu da odu u najbliži veći medicinski centar.

Pregledi se ne zakazuju, a ako bude više zainteresovanih nego što od osam do 16 sati može da se pregleda, postoji mogućnost da se vreme za preglede produži, kao što se to već dešavalo.

S obzirom da su bolesti koje mogu da se otkriju na ovim vrstama pregleda u Srbiji prilično učestale, u Ministarstvu zdravlja očekuju veliki odziv građana, pogotovo zainteresovanih za markerima iz krvi na tumore organa u gastrointestinalnom traktu, koji se sada prvi put rade u okviru akcije besplatnih pregleda, prenose Novosti.

Cilj besplatnih pregleda, koji se organizuju od septembra je rana dijagnostika bolesti, koja značajno povećava izglede za izlečenje, ali i promocija prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju.

U prve tri četiri akcije pregledano je više od 75.000 ljudi, a kod više od 2.000 ustanovljeni su razlozi za dalju dijagnostiku i lečenje. U Ministarstvu zdravlja kažu da pozivaju građane da i ove nedelje učestvuju u akciji, da obave preventivne preglede i tako pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.