U trendu

„Bezbednosne snage Kosova vrlo brzo postaju Vojska Kosova“

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da će se Bezbednosne snage Kosova (BSK) vrlo brzo transformisati u Oružane snage Kosova.

„BSK je spremna i vrlo brzo će postati Vojska Kosova. Vojska Kosova je neophodan element arhitekture nacionalne bezbednosti, ali i regiona i šire“, rekao je Veselji tokom posete Kasarni BSK u Mitrovici.

Prema njegovim rečima, Kosovo će vrlo brzo imati vojsku koja će biti dostojan partner Severnoatlanskog saveza i „amblem ponosa razvijenog Kosova integrisanog u EU“.

Veselji se u Mitrovici susreo s pripadnicima Brigade za hitne reakcije koji su pre nekoliko dana osvojili zlatnu medalju u vojnom takmičenju u Velikoj Britaniji.

Istovremeno, ministar BSK Haki Demoli je pred parlamentarnom Komisijom za evropske integracije izjavio da je od marta prošle godine spreman predlog Zakona o Oružanim snagama Kosova.

Demoli je podsetio da zbog protivljenja Srpske liste stvaranju Oružanih snaga Kosova i usvajanja ustavnih promena, taj zakon nije razmatran u Vladi Kosova.

Demoli je rekao da je za punu funkcionalizaciju Oružanih snaga Kosova potrebno deset godina i da će nakon transformacije, „to biti vojska svih građana Kosova, pošto će sačuvati multietnički sastav“.

„Vojska neće biti obimna po broju njenih pripadnika, ali biće savremena i po kriterijumima Nato“, rekao je Demoli.

Prema njegovim rečima, Vojska Kosova neće predstavljati uznemirenje za region a poštovaće rodnu ravnopravnost i biće multietnička.

U Prištini se razmišlja, zbog protivljenja Srpske liste i eventualnoj nemogugnosti da se promeni Ustava, i o Izmenama i dopunama Zakona o BSK.

Tim zakonskim promenama BSK bi dobila ovlašenja koje imaju sve vojske u svetu.

Za promenu Ustava Kosova potrebna je dvostruka dvotrećinska većina, odnosno pored 80 glasova poslanika potrebno da za promene glasa i dve trečine poslanika manjina.

(Beta)

Napišite komentar