U trendu

BG će finansirati obnovu riznice i izgradnju arhivskog depo

SVETA GORA – Grad Beograd će u narednim godinama finansirati obnovu riznice manastira Hilandar i izgraditi depo u kojem će se čuvati vredni artefakti iz arhive tog manastira.

To je drugog dana posete delegacije Beograda manastiru Hilandar dogovoreno sa igumanom Metodijem, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je naveo da ne postoji srpski manastir s vrednijom arhivom od Hilandara i da je to verovatno i najvrednija arhiva koja se odnosi na srednjovekovni period kod Srba.

„Tu postoje carske povelje, ikone i čitav niz artefakata, dostojni bilo kog muzeja u svetu. Zato je Grad Beograd predložio, a otac Metodije prihvatio da se izradi depo u kojem će se na pravilan način čuvati sva dokumentacija, odnosno artefakti, a da potom zajednički uradimo riznicu kako bi delovi bili dostupni onima koji posećuju manastir“, rekao je Vesić.

Kako je dodao, da bi to moglo da bude urađeno potreban je Zakon o Hilandaru, koji se ovih dana usvaja u Skupštini Srbije.

„Zahvalni smo predsedniku Vučiću što je inicirao taj zakon, koji će nam omogućiti da sledeće godine u budžetu odvojimo sredstva za Hilandar. Ovo što smo dogovorili jeste dug Beograđana prema manastiru Hilandar i srećan sam jer će Beograd prvi put institucionalno i zvanično pomoći svoj najznačajniji manastir“, istakao je Vesić.

Ovo, dodao je, pokazuje da smo kao zemlja i kao grad dovoljno ekonomski snažni, te da možemo da pomažemo i ono što je duhovna obnova, odnosno da ulažemo u očuvanje duhovnosti, istorije, tradicije i kulture.

„Beograd kao glavni grad ne vodi samo računa o sebi. Mora da vodi računa o čitavoj Srbiji, kao i o svemu onome što postoji širom sveta, a što ima veze sa Srbijom. Beograđanke i Beograđani treba da se raduju jer je došao trenutak da naš grad pomogne svoj Hilandar“, poručio je Vesić.

Delegaciju Grada Beograda, koju predvodi zamenik gradonačelnika, nalaze se i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović i glavni urbanista Marko Stojčić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar