U trendu

BG dobija Obalu jasenovackih zrtava, ulicu princeze Olivere

BEOGRAD – Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda na današnjoj sednici usvojila je inicijativu Aleksandra Vučića u svojstvu građanina, da se leva obala reke Save od Brankovog mosta do mosta Gazela nazove Obalom jasenovačkih žrtava.

Vučić je u inicijativi naglasio koliko je važno da pamtimo i štitimo uspomenu na naše stradalnike iz sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu.

U inicijativi Vučić podseća da sistem koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, koji je funkcionisao u okviru Nezavisne Države Hrvatske, predstavlja najstrašniji simbol stradanja pripadnika srpskog, jevrejskog, romskog, kao i drugih naroda tokom trajanja Drugog svetskog rata na području Jugoslavije. „Osećajući ljudsku potrebu da, tokom ove tužne 80. godišnjice uspostavljanja tog najstrašnijeg gubilišta na nekadašnjim jugoslovenskim i jednog od najužasnijih na sveukupnim evropskim prostorima tokom Drugog svetskog rata, u svojstvu građanina Srbije doprinesem očuvanju sećanja na njihovu nevinu žrtvu, a nakon obavljenih konsultacija sa stručnjacima Muzeja žrtava genocida, upućujem zvaničan predlog da se leva obala reke Save, na potezu od mosta Gazela, pa sve do Brankovog mosta, nazove Obalom jasenovačkih žrtava“, ,aveo je Vučihc.

Kaže da je to najmanje što možemo učiniti kako bismo očuvali dostojstveno sećanje na žrtve genocida počinjenog nad srpskim narodom, kao i na žrtve Holokausta i Samudaripena.

Članovi Komisije usvojili su inicijative Gorana Vesića, podnete u svojstvu građanina, da se u Beogradu imenuju ulice princeze Olivere, kneza Pavla Karađorđevića, cara Justinijana Prvog i cara Iraklija.

Vesić u inicijativi kaže da smatra, a sagledavši prisutnost revizionističkih tendencija u politici kao i u nacionalnom, ali i globalnom kulturloškom prostoru, da je sada više nego ikada neophodno baštiniti svest o životu i delu istorijskih ličnosti našeg naroda.

Podseća da je Knez Pavle Karađorđević u jednom od najkompleksnijih i najmračnijih geoplotičkih perioda savremene istorije stremio da nađe soluciju državno rušilačkih procesa u Kraljevini Jugoslaviji kao i da po svaku cenu spreči četvrto, a nažalost ne i poslednje, ratno stradanje našeg naroda u Dvadesetom veku.

„Kada je reč o princezi Oliveri Lazarević, imajući u vidu malu svest i znanje o periodu naše istorije neposredno nakon Kosovskog boja, smatram da je njen život, koja je predstavljala simbol voljnog požrtvovanja, promišljenosti i patnje našeg naroda, zavređuje prisustvo u našem savremenom društvu“, deo je Vesićeve inicijative.

On je dodao u inicijativama i značaj imenovanja ulica po velikim carevima svog doba, caru Justinijanu Prvom i caru Irakliju.

Navodi da sagledan u kontekstu društveno-istorijskih prilika u srednjem veku car Justinijan Prvi predstavlja jednu od najznačajnih istorijskih ličnosti, te da se pored izuzetno značajne uloge koju je imao kao car i vojni zapovednik, smatra jednim od najvećih kodifikatora celokupnog rimskog prava, kao i a za vreme njegove vladavine došlo je do procvata vizantijske kulture.

„Sa druge strane car Iraklije, kao vladar ranovizantijske epohe, smatra se jednim od najzanimljivijih vladara Istočnog rimskog carstva, kao da je i njegov značaj za doseljavanje Slovena na prostor Balkana krucijalan“, stoji u inicijativama Gorana Vesića.

Članovi Komisije usvojili su i inicijative Andree Radulović, podnete u svojstvu građanke, da ulice u našoj prestonici dobiju prva žena diplomirana veterinarka Jelka Bojkić Makavejev, prva srpska pripovedačica i romansijerka Draginja Gavrilović i srpska književnica, likovna umetnica i pedagoškinja Kosara Cvetković.

Kako je objasnila, neizmerna je snaga i volja žena Srbije i šire u 19. i 20. veku da se izdignu iznad svakodnevne situacije i nametanja propisanog načina života za žene, a što, dodaje, predstavlja osnov da se njihovo ime zabeleži i trajno sačuva od zaborava.

Pominje da su Jelka Bojkić Makavejev, Kosara Cvetković i Draginja Gavrilović samo neke od žena koje su svojim znanjem, umećem, humanitarnim radom, zalaganjem doprinele što boljem razvoju društva u svim segmentima, te smatra da je zbog toga potrebno uzdignuti ih i zahvaliti im za svako opšte dobro čiji su deo bile.

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu Centra za razvoj Šajkaške da se imenuje ulica Vožda Đorđa Stratimirovića, komandanta srpske vojske 1848. godine, inicijativu Irene Arsić, da se imenuju ulice po znamenitim dubrovačkim Srbima Ivanu Stojanoviću i Nikši Gradiju, kao i inicijativu gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, da se imenuje ulica Vladete Jerotića, srpskog neuropsihijatra, psihoterapueta, filozofa, književnika i akademika SANU i dobitnika brojnih priznanja i nagrada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar