U trendu

BG i PKS organizuju vakcinaciju za ugostitelje i usluge

BEOGRAD – Grad Beograd će u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovati određene termine za vakcinaciju ljudi koji rade u ugostiteljskom sektoru, ali i onih koji rade u frizerskim i kozmetičkim salonima, kao i pekarama, rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je istakla da je reč o radnicima koji su svakodnevno u neposrednom kontaktu sa velikim brojem ljudi.

„Ponudili smo im mogućnost posebnih termina na Beogradskom sajmu u toku sledeće nedelje. Potrebno je prijaviti broj radnika koji žele da se vakcinišu i kojim tipom vakcine, a shodno našoj komunikaciji sa Beogradskim sajmom i Ministarstvom zdravlja te vakcine će biti obezbeđene“, rekla je Stanisavljević, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Ona je istakla da se zainteresovani mogu prijaviti Privrednoj komori Srbije, sektoru za turizam i ugostiteljstvo, a mogu i pisati na imejl: turizam@pks.rs i preduzetnik@pks.rs.

Gradska sekretarka je istakla da vakcinacija nije obavezna već doborovoljna, te da je ovo samo još jedan napor Grada Beograda kako bi se ove grupe delatnosti što pre vratile u normalan život.

Prema njenim rečima, više od 13 hiljada zaposlenih koji rade u komunalnom sektoru Grada Beograda dobilo je mogućnost da se imunizuje.

„Pre njih su tu mogućnost imale vaspitačice, zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kao i vozači iz GSP-a i taksisti. Takođe, vakcinisano je i više od 1.600 kasirki u Beogradu, odnosno imunizovali smo sve prioritetne grupe delatnosti. U skladu sa dogovorom sa Gradskim zavodom za javno zdravlje i operativnim planom imunizacije širimo mogućnost za imunizaciju i na druge grupe delatnosti. Mogućnost da se vakcinišu, ukoliko to žele, u narednom periodu imaće dostavljači hrane i oni koji rade u trafikama“, rekla je Stanisavljević.

Ona je dodala da je dosad vakcinisano 38,2 odsto ukupne populacije Beograda, što znači da je prvu dozu primilo 536 hiljada stanovnika.

„Takođe, otišli smo u svako selo u Beogradu kako bismo sugrađanima iz udaljenijih krajeva omogućili da budu obavešteni i vakcinisani“, objasnila je Stanisavljević.

Rekla je da su korisnici ustanova socijalne zaštite takođe prioritetna grupa i da na nedeljnom nivou imaju predviđene termine. Prema njenim rečima, na ovaj način je vakcinisano 2.100 korisnika i radnika u tim ustanovama, a iz nedelje u nedelju povećava se broj prijavljenih.

„Osobama sa smetnjama u razvoju omogućili smo organizovanu vakcinaciju u dnevnim boravcima. Korisnicima tih ustanova je bilo prihvatljivije da dobiju vakcinu u već poznatom okruženju. Takođe smo i roditeljima osoba sa smetnjama u razvoju omogućili termine za vakcinaciju“, ukazala je Stanisavljević.

Ona je istakla da se nesmetano obavlja vakcinacija stanovništva, bez prethodnog zakazivanja, te dodala da u ruralnim naseljima Beograda ima oko 60 takvih punktova.

Prema njenim rečima, informacije o svim pojedinostima građani mogu dobiti putem opštinskih kol-centara, a ukoliko su onemogućeni da dođu biće im obezbeđen i prevoz.

Gradska sekretarka je podsetila da je Grad u saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje i Crvenim krstom organizovao vakcinaciju lica bez krova nad glavom, te da će se u skladu sa brojem prijavljenih nastaviti i imunizacija ovih lica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.