U trendu

BG: Potpisani ugovori za pomoć intereno raseljenim osobama

BEOGRAD – U Beogradu su potpisani ugovori o nabavci građevinskog materijala za pomoć intereno raseljenim osobama.

Reč je o ugovorima o dodeli unutrašnje i spoljašnje stolarije namenjene za adaptaciju otkupljene seoske kuće sa okućnicom, a sa jednim od šest korisnika te pomoći ugovor je danas potpisala gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Vrednost navedenog ugovora iznosi 168.192 dinara, dok je ukupno u ove svrhe izdvojeno 750.264 dinara, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Podseća se da je prethodno Sekretarijat za socijalnu zaštitu kupio seoske kuće sa okućnicom za šest porodica interno raseljenih lica za šta je, kako se ističe, izdvojeno 7.800.000 dinara.

Stanisavljević je rekla da Grad, u saradnji sa relevantnim republičkim i međunarodnim institucijama, kontinuirano sprovodi programe za stambeno zbrinjavanje porodica izbeglica i interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

Navela je da je ove godine Sekretarijat za socijalnu zaštitu realizovao dva javna poziva i izabrao 12 porodica izbeglica kojima je potrebna pomoć u građevinskom materijalu za završetak ili adaptaciju sopstvenog neuslovnog objekta, kao i tri interno raseljene porodice iz neformalnih kolektivnih centara za koje su otkupljene seoske kuće sa okućnicom koje se nalaze na teritoriji opština Barajevo, Obrenovac i Grocka.

„Vrednost paketa građevinskog materijala u ovoj godini povećana je na 600.000 dinara dok je pomoć koja se dodeljuje za kupovinu seoske kuće ostala ista i iznosi 1.500.000 dinara“, rekla je Stanisavljević.

Podsetila je da je u prošloj godini Sekretarijat za socijalnu zaštitu realizovao pet javnih poziva u okviru kojih je zbrinuo ukupno 59 porodica izbeglica i interno raseljenih lica.

To, dodala je, znači da je oko 200 lica rešilo svoje stambeno pitanje putem dodele paketa građevinskog materijala i otkupa seoskih kuća sa okućnicom.

U saopštenju se navodi da je komisija za izbor korisnika danas, 8. decembra, ponovila javni poziv za pomoć pri kupovini seoskih kuća, to jest odgovarajućih nepokretnosti za stanovanje za interno raseljena lica koja borave u neformalnim kolektivnim centrima na teritoriji Beograda, s obzirom na to da su preostala sredstva za dve seoske kuće sa okućnicom.

Rok za prijavu na javni poziv trajaće do 31. januara 2022. godine.

Stanisavljević ističe da je Grad Beograd od 2014. do 2021. godine stambeno zbrinuo 1.425 porodica izbeglica i 297 interno raseljenih porodica dok su u raseljeništvu putem dodele paketa građevinskog materijala, otkupa seoskih kuća sa okućnicom, dodele montažnih kuća i dodele stambenih jedinica u zakup sa mogućnošću otkupa.

To, kako je istakla, znači da je više od 5.000 lica dobilo svoj krov nad glavom.

Stanisavljević je dodala da će u cilju unapređenja položaja i kvaliteta života građana Beograda Sekretarijat za socijalnu zaštitu nastaviti da raspisivanjem javnih konkursa pruža pomoć i podršku onima koja je to najpotrebnije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.