BG raspisao poziv za finansiranje četvrtog pokušaja VTO

BEOGRAD – Grad Beograd raspisao je danas javni poziv za podnošenje prijava za finansiranje troškova četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje, a gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je parove, koji ispunjavaju uslove, da iskoriste tu mogućnost i prijave se.

Prema njegovim rečima, pravo da se prijave imaju parovi iz Srbije sa prebivalištem u Beogradu, a uslov je da žene imaju do 45 godina i da do sada nisu rađale.

Radojičić je za Tanjug kazao da je ovo nova šansa za parove koji iza sebe imaju tri neuspela pokušaja vantelesne oplodnje i dodao da trenutno u Beogradu ima 520 parova koji čekaju na četvrti pokušaj.

U proceduru četvrtog pokušaja VTO ove godine ući će 100 parova, navodi Radojičić i dodaje da je Grad Beograd, preko Sekretarijata za zdravstvo, za to opredelio 30 miliona dinara.

„Svestan sam koliko je borba parova teška i emotivna, ali i koliko je važan doprinos društva i nadležnih institucija. Zbog toga sam i inicirao finansiranje četvrtog pokušaja o trošku grada, čime će grad direktno podržati parove i njihovu borbu“, rekao je Radojičić.

Kaže da je kompletna procedura i neophodna dokumentacija navedena u tekstu poziva koji je javno objavljen u “Večernjim novostima” i na internet prezentaciji Grada Beograda (http://www.beograd.rs/).

Radojičic ističe da Grad Beograd vodi odgovornu demografsku politiku u skladu sa politikom Srbije.

„Mislim da smo na dobrom putu, a u prilog tome govori i činjenica da je u Beogradu i Srbiji u prvih šest meseci ove godine rođeno više beba nego u istom periodu prošle godine“, zaključuje Radojičić.

Na sednici Skuštine grada Beograda, 25. jula 2019. godine, doneta je Odluka o finansiranju troškova četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje.

Rok za prijavu je petnaest dana od dana objavljivanja javnog poziva.

(Tanjug)

Napišite komentar