BG: Smanjene kazne za nepropisno parkiranje za pravna lica

BEOGRAD – U Beogradu od danas stupa na snagu odluka prema kojoj su kazne za nepropisno parkiranje za pravna lica izjednaฤene sa kaznama za fiziฤka lica ลกto znaฤi da ฤ‡e, umesto dosadaลกnjih 50.000 dinara, maksimalno biti kaลพnjeni sa 25.000, u zavisnosti od toga gde je vozilo parkirano.

Prema reฤima rukovodioca sektora unutraลกnje kontrole Sekretarijata za poslove komunalne milicije Beograda Ranka ล ekularca, na poslednjoj sednici gradskog parlamenta, odrลพanoj 29. novembra, usvojen je set odluka kojima se ureฤ‘uje oblast nepropisnog zaustavljanja i parkiranja na delu javne povrลกine.

Kako je rekao za Tanjug, glavna izmena u vezi sa tim je da pravna lica viลกe neฤ‡e biti sankcionisana u iznosu od 50.000 dinara.

„Oni su do sada bili sankcionisani bez obzira na koju povrลกinu su nepropisno zaustavili vozilo iznosom od 50.000 dinara, a sada se ta kazna izjednaฤava sa kaznom za fiziฤko lice, odnosno 5.000, 10.000, 15.000 ili 25.000 dinara, u zavisnosti na kom delu povrลกine je vozilo zaustavljeno“, objasnio je ล ekularac.

Glavni benefit je, kaลพe, to ลกto ฤ‡e svako pravno lice moฤ‡i da preuzme odgovornost po dobijenom obaveลกtenju i da plati polovinu iznosa kazne koja je izjednaฤena sa kaznom za fiziฤko lice i na taj naฤin zavrลกi svoju obavezu prema Komunalnoj miliciji.

„Do sada su morali da dostavljaju izjaลกnjenja svojih zaposlenih ili nekih treฤ‡ih lica koja su upravljala vozilom koje je nepropisno parkirano o tome da su oni upravljali vozilom, da preuzimaju odgovornost, naknadno se izdavao prekrลกajni nalog na ta lica, a sve to je stvaralo dodatno administriranje kako za pravna lica, tako i za Komunalnu miliciju“, rekao je ล ekularac.

Istakao je da je ovim izmenama stvorena ozbiljna olakลกica i da ฤ‡e se na ovaj naฤin preduprediti sve negativne posledice u smislu zastare, maltretiranja sugraฤ‘ana, ali i optereฤ‡enja zaposlenih u Komunalnoj miliciji.

ล ekularac je podsetio da kazne za fiziฤka lica za nepropisno parkiranje na delu kolovoza kojim ne saobraฤ‡a gradski prevoz, kao i na delu trotoara iznose 5.000 dinara, za nepropisno parkiranje na peลกaฤkom prelazu, ลพutoj traci, ลกinama 25.000 dinara, a kada je u pitanju zelena povrลกina kazne su od 5.000 do 25.000 dinara zavisno od toga da li je ta povrลกina u delu stambenog objekta, puta ili nekoj drugoj zoni.

ล ekularac je dodao da kazna za nedostavljanje podataka, ukoliko pravno lice odluฤi da ignoriลกe obaveลกtenje Komunalne milicije, ostaje nepromenjena – 100.000 dinara.

„Apelujem da se po dobijanju obaveลกtenja preuzme odgovornost i plati polovina propisanog iznosa ili eventualno dostavi informacija o tome ko je upravljao vozilo, ali opet kaลพem to neฤ‡e menjati visinu iznosa za pravno lice, odnosno za prekrลกioca“, rekao je ล ekularac.

Istakao je da odluke stupaju danas na snagu i ponovio da ฤ‡e za svaki prekrลกaj pravno lice dobijati kazne koje su propisane u skladu sa ovim odlukama, odnosno u iznosu od 5.000 do 25.000 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.