U trendu

BG: Smanjene kazne za nepropisno parkiranje za pravna lica

BEOGRAD – U Beogradu od danas stupa na snagu odluka prema kojoj su kazne za nepropisno parkiranje za pravna lica izjednačene sa kaznama za fizička lica što znači da će, umesto dosadašnjih 50.000 dinara, maksimalno biti kažnjeni sa 25.000, u zavisnosti od toga gde je vozilo parkirano.

Prema rečima rukovodioca sektora unutrašnje kontrole Sekretarijata za poslove komunalne milicije Beograda Ranka Šekularca, na poslednjoj sednici gradskog parlamenta, održanoj 29. novembra, usvojen je set odluka kojima se uređuje oblast nepropisnog zaustavljanja i parkiranja na delu javne površine.

Kako je rekao za Tanjug, glavna izmena u vezi sa tim je da pravna lica više neće biti sankcionisana u iznosu od 50.000 dinara.

„Oni su do sada bili sankcionisani bez obzira na koju površinu su nepropisno zaustavili vozilo iznosom od 50.000 dinara, a sada se ta kazna izjednačava sa kaznom za fizičko lice, odnosno 5.000, 10.000, 15.000 ili 25.000 dinara, u zavisnosti na kom delu površine je vozilo zaustavljeno“, objasnio je Šekularac.

Glavni benefit je, kaže, to što će svako pravno lice moći da preuzme odgovornost po dobijenom obaveštenju i da plati polovinu iznosa kazne koja je izjednačena sa kaznom za fizičko lice i na taj način završi svoju obavezu prema Komunalnoj miliciji.

„Do sada su morali da dostavljaju izjašnjenja svojih zaposlenih ili nekih trećih lica koja su upravljala vozilom koje je nepropisno parkirano o tome da su oni upravljali vozilom, da preuzimaju odgovornost, naknadno se izdavao prekršajni nalog na ta lica, a sve to je stvaralo dodatno administriranje kako za pravna lica, tako i za Komunalnu miliciju“, rekao je Šekularac.

Istakao je da je ovim izmenama stvorena ozbiljna olakšica i da će se na ovaj način preduprediti sve negativne posledice u smislu zastare, maltretiranja sugrađana, ali i opterećenja zaposlenih u Komunalnoj miliciji.

Šekularac je podsetio da kazne za fizička lica za nepropisno parkiranje na delu kolovoza kojim ne saobraća gradski prevoz, kao i na delu trotoara iznose 5.000 dinara, za nepropisno parkiranje na pešačkom prelazu, žutoj traci, šinama 25.000 dinara, a kada je u pitanju zelena površina kazne su od 5.000 do 25.000 dinara zavisno od toga da li je ta površina u delu stambenog objekta, puta ili nekoj drugoj zoni.

Šekularac je dodao da kazna za nedostavljanje podataka, ukoliko pravno lice odluči da ignoriše obaveštenje Komunalne milicije, ostaje nepromenjena – 100.000 dinara.

„Apelujem da se po dobijanju obaveštenja preuzme odgovornost i plati polovina propisanog iznosa ili eventualno dostavi informacija o tome ko je upravljao vozilo, ali opet kažem to neće menjati visinu iznosa za pravno lice, odnosno za prekršioca“, rekao je Šekularac.

Istakao je da odluke stupaju danas na snagu i ponovio da će za svaki prekršaj pravno lice dobijati kazne koje su propisane u skladu sa ovim odlukama, odnosno u iznosu od 5.000 do 25.000 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar