U trendu

BG vrtici spremni za pocetak, oko 16.000 novoupisane dece

BEOGRAD – Svi beogradski vrtići spremni su za početak radne godine, koja startuje sutra, i prijem oko 16.000 novoupisanih mališana, rečeno je Tanjugu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Krajem septembra znaće se i broj onih koji nisu želeli subvencionisani boravak u nekom od privatnih vrtića, odnosno koji su odlučili da čekaju mesto u državnom vrtiću.

Na pitanje Tanjuga o listi čekanja, za koju su bila predviđanja da će se ukinuti u ovoj godini, u Sekretarijatu odgovaraju da je uoči ovogodišnjeg konkursa na vrtiće čekalo manje od 2.000 dece i da se očekuje dalje smanjenje i konačno ukidanje otvaranjem novih mesta, „na čemu Beograd intenzivno radi“.

„Pre samo nekoliko godina, 2017. godine, na čekanju za mesto u vrtiću imali smo 10.000 dece. To je veliki uspeh, ali je naš konačan cilj Beograd bez liste čekanja i na korak smo od toga“, navodi se u pisanoj izjavi za Tanjug.

Kako kažu, nastavlja se saradnja sa privatnim predškolskim ustanovama u koje ide oko 23.000 dece, a čiji boravak subvencioniše Grad Beograd.

„Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu primenjuje identičan tretman za decu u državnim i u privatnim vrtićima, te se u pođednakom odnosu subvencioniše njihov boravak“, dodaju.

To, kako objašnjavaju, znači da Grad plaća 80 odsto ekonomske cene za boravak deteta u državnom vrtiću u iznosu od 22.468 dinara, odnosno roditelji plaćaju 20 odsto što je 5.617 dinara, iako je ukupan mesečni trošak Grada za boravak deteta 28.085 dinara.

Takođe, navode, za boravak dece u privatnim vrtićima Grad Beograd subvencioniše iznos do 80 odsto od pomenute ekonomske cene od 28.085 dinara, dok razliku plaćaju roditelji.
Kolika je ta razlika zavisi od cene koju je za boravak deteta odredio izabrani privatni vrtić, a za koji se roditelj odlučio i sa kojim je sklopio ugovor.

U Sekretarijatu podsećaju i da od marta prema odluci Gradskog zavoda za javno zdravlje, maske u vrtićima nisu obavezne, ali, dodaju, biće spremni ukoliko se sa hladnijim danima ta odluka promeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar