U trendu

Biografija Dikovića izmenjena da bi se prikrila povezanost sa ratnim zločinima

Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenio je danas da je na sajtu Vojske Srbije (VS) biografija načelnika Generalštaba VS Ljubiše Dikovića izmenjena, kako bi se prikrilo njegovo učešće u ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini.

FHP je naveo da su podaci promenjeni 1. marta 2012. godine, mesec dana nakon što je Fond objavio Dosije „Ljubiša Diković“, u kome se izmedju ostalog, govori o tome da je Diković bio na čelu jedinice koja je odbegle Bošnjake vraćala vojsci bosanskih Srba nakon čega su ubijani.

„Iz Dikovićeve biografije izostavljeno je u kojem periodu je bio komandant 16. graničnog bataljona Vojske Jugoslavije, a to je eklatantan pokazatelj namere da se prikrije njegova komandna uloga nad jedinicom čiji su pripadnici hapsili odbegle Bošnjake i vraćali ih tamo gde će biti ubijeni“, navodi se u saopštenju FHP.

General Diković je ranije tužio FHP i osnivača tog Fonda Natašu Kandić za duševnu bol zbog, kako je u tužbi naveo, neistina koje su o njemu iznete u Dosijeu, a Prvi osnovni sud u Beogradu je 3. marta presudio u njegovu korist.

Diković je tokom sudjenja tvrdio da je „28. jula 1994. godine naredbom načelnika Personalne uprave Generalštaba VJ razrešen dužnosti komandanta 16. graničnog bataljona VJ“, navodi se u saopštenju.

Fond je naveo i da je Ministarstvo odbrane odbilo da po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi podatak o tome ko je bio komandant 16. graničnog bataljona VJ 1994. i 1995. godine.

„U obrazloženju je navedeno da se ‘podaci o rasporedu’, u koje spadaju imena oficira i informacije ‘o dužnosti po formaciji’, čuvaju kao ‘tajni podaci označeni stepenom tajnosti Poverljiv’, što FHP takodje tumači kao prikrivanje Dikovićeve komandne uloge u 16. graničnom bataljonu VJ“, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti:

Fond da isplati Dikoviću 550.000 dinara

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.