U trendu

BIRODI: Ili da Savet REM-a Srbije radi ili da njegovi članovi podnesu ostavke

Beogradski Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je večeras saopštio da, shodno Zakonu o elektronskim medijima u Srbiji, pisanje saopštenja i „obustava rada“ nisu deo nadležnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM) čiji je Savet večeras saopštio da je doneo odluku o obustavi rada te institucije jer je „izložen raznim pritiscima“.

U saopštenju su pozvali Savet REM-a da se vrati sprovođenju svojih nadležnosti ili da njegovi članovi podnesu ostavke.

Pozvali su Savet REM-a i da saopšti koje nevladine organizacije i kako ugožavaju njegovu nezavisnost, kako se tvrdi u večerašnjem saopštenju tog tela.

BIRODI je ocenio da odluka Saveta REM-a da obustavi rad i da za to „delimično optuži deo civilnog društva“, predstavlja ugrožavanje prava koja udruženjima građana garantuje Ustav i prava definisanih Zakonom o udruženjima građana.

Smatraju i da Savet REM-a, „umesto iznošenja činjenične osnove i pokretanja eventualnih sudskih postupaka protiv vinovnika, ponovo stavlja etiketu organizacijama civilnog društva“ i to onim organizacijama „koje koriste pravo da vrše monitoring rada REM-a, odnosno pružalaca medijskih usluga koje REM (ne)monitoriše“.

BIRODI podseća da su „istraživanja organizacija civilnog društva i na osnovu njih sprovedene analize izveštavanja medija, prepoznate kao stručne i profesionalno sprovedene od strane Evropske komisije i ODIHR-a“.

BIRODI je naveo da je osudio iscrtavanje nacističkih simbola na zgradi u kojoj živi član Saveta REM, i da je zatražio hitnu istragu.

Ukazali su da su to uradili iako su, kao organizacija, „predmet etiketiranja“ predsednice Saveta REM-a, Olivere Zekić, koja BIRODI naziva „paramilitarnim REM-om“, a da to članovi Saveta REM-a, „izuzev u neformalnim kontaktima, nikada nisu osudili, ali ni prepoznali kao kršenje Kodeksa članova Saveta REM-a“, naveo je BIRODI.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar