U trendu

BIRODI traži od REM da poništi odluku o izboru Klanščeka za člana Upravnog odbora RTS

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je večeras Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da poništi odluku o izboru Branka Klanščeka za člana Upravnog odbora RTS-a jer ne ispunjava uslov.

BIRODI je u saopštenju precizirao da Klanšček ne ispunjava uslove „iz člana 17.4. Zakona o elektronskim medijima kojim se za člana Upravnog odbora RTS može izabrati ugledni stručnjak“.

„Uvidom u radnu biografiju Klanščeka jasno se vidi da on ima srednjoškolsko završeno obrazovanje, odnosno da nema fakultetsko obrazovanje koje je obavezno da bi neko ko se bavi nekim zanimanjem smatrao stručnjakom, odnosno pripadnikom profesije“, navodi se u saopštenju.

BIRODI je naveo da se u sociologiji rada – nauci koja se bavi sferom rada i podelom rada u društvu, a time i pojmovima zanimanje, profesija i struka – stručnjakom smatra osoba koja se bavi zanimanjem za koje je potrebno da se završi fakultet, odnosno stekne diploma izdata od akreditovanog univerziteta ili fakulteta.

Navodi se da je ta diploma dokaz da njen vlasnik ima prava i obaveze kada je u pitanju korišćenje ekpertize, odnosno primene stečenog stručnog znanja u skladu sa zakonima, odnosno pravilima struke i etičkim kodeksom koji su, kako je navedeno, definisani i o čijoj primeni se staraju strukovna uduruženje i komora stručnjaka.

Dodaje se da taj slučaj „nema samo posledice po vladavini prava i poštovanju procedure definisane Zakonom o javnom servisima,“ već, kako je ukazano, „na sve izraženiji trend u deprofesionalizacije, odnosno urušavanja značaja stručnog rada i njegovog stavljanja pod politički i uticaj kapitala“.

„Priznanjem REM-a da je napravio propust u slučaju izbora Klanščeka za člana Upravnog odbora RTS-a, sprečiće se poguban uticaj ove odluke na poštovanju stručnog zvanja i znanja, bez kojeg nema naučnog i stručnog razvoja društva“, dodaje se u saopštenju.

BIRODI je pozivao REM da objavi zapisnik sa sednice koja je održana 13. jula, „a na kojoj se raspravljalo o članovima za Upravni odbor RTS-a“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.