U trendu

Bista Aleksandra Nevskog-simbol duhovnog jedinstva SRB i RUS

BEOGRAD – Bista Aleksandra Nevskog potvrđuje neraskidive veze srpskog i ruskog naroda i predstavlja simbol njihovog prijateljstva i duhovnog jedinstva, rečeno je danas na otkrivanju biste u porti crkve Sv. Aleksandra Nevskog u Beogradu.

Nakon liturgije, koja je održana u toj crkvi i osveštenja biste, patrijarh srpski Porfirije rekao je da bi bilo suvišno govoriti o vezama, jedinstvu i ljubavi koja postoji između ruskog i srpskog naroda, te istakao da zajednička istorija koja se prepliće čini jedinstveni put srpskog i ruskog naroda, ali i svih pravoslavnih Slovena.

Kako je dodao, te veze, jedinstvo i ljubav ne bi bili mogući da nas ne povezuje jedan Gospod, jedna vera.

Naveo je da Sveti Aleksandar Nevski, kao i brojni pravoslavni svetitelji, po svom nacionalnom biću pripadaju svom narodu, ali da u isto vreme prevazilaze granice svoga naroda i postaju univerzalni.

„Postaju ljudi koji ne samo da pripadaju svim pravoslavnim narodima nego svim ljudima sveta iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji čeznu za istinom“, rekao je patrijarh Porfirije i dodao da nema istine van Hrista u smislu da nema istine van njegovih zapovesti.

Naveo je da je Sveti Aleksandar Nevski rođen u ruskom narodu, ali da je isto tako jednako blizak i voljen i u srpskom narodu, te da je dokaz za to crkva u čijoj je porti danas otkrivena njegova bista.

Patrijarh je rekao da nam je Aleksandar Nevski svojom ličnošću, ali i rečima mnogo rekao, te podsetio da su na bisti ugravirane njegove reči: „Bog nije u snazi, nego u istini“.

„Nije Bog u sili ovoga sveta, koja nije za prezir, ali sila ovoga sveta, ako nije utemeljena u istini, u Hristu, u onome čemu nas uči naša pravoslavna crkva, malena je sila i sama sebi će pre ili kasnije postati kamen spoticanja“, rekao je patrijarh Porfirije.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je istakao da bista Aleksandra Nevskog dodatno potvrđuje neraskidive veze srpskog i ruskog naroda.

„Znamo da Aleksandar Nevski za Ruse predstavlja ono što knez Lazar predstavlja za nas Srbe. On je branitelj otadžbine, vere i svega vrednog, časnog i dostojanstvenog. Vojnim pobedama zaustavio je prodore osvajača udarajući temelje današnje ruske države i duhovnog nasleđa“, rekao je Radojičić.

Kako je dodao, njegov sveti kult raširen je ne samo u Rusiji, već i širom zemaljskog šara.

„U Srbiji Aleksandra Nevskog slavimo i poštujemo takođe sa velikim ponosom…postavljajući bistu tom velikom i slavnom Svetitelju molimo mu se da čuva naše bratske narode. U isto vreme mi sa radošću nastavljamo i utvrđujemo rusko-srpsko prijateljstvo“, istakao je Radojičić.

Gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov je rekao da je danas istorijski dan za pravoslavce.

„U septembru smo obeležili 800 godina od rođenja Svetog Aleksandra Nevskog i na inicijativu gradonačelnika Beograda izrađene su dve biste Aleksandra Nevskog“, rekao je Beglov.

Podsetio da je u septembru ove godine delegacija Beograda, na čelu sa gradonačelnikom, posetila Sankt Peterburg, gde je tada otkrivena bista Aleksandra Nevskog.

Kako je istakao, bista koja je danas otkrivena u Beogradu simbol je prijateljstva i duhovnog jedinstva ruskog i srpskog naroda.

Ruski vladika u oblasti Kronštata Nazarije je rekao da je Aleksandar Nevski sabirao ruske zemlje i bio temelj na kome je osnovana ruska država, te da vreme u kojem je on živeo nije bilo ništa lakše od današnjeg vremena.

„Zahvaljujem svima koji su učestvovali u saradnji naše crkve i države jer danas ovde možemo videti veliki rezultat te saradnje“, rekao je vladika Nazarije.

Bista Aleksandra Nevskog je poklon Sankt Peterburga Beogradu povodom obeležavanja 800 godina od rođenja te velike istorijske ličnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar