U trendu

Bivši direktor VTI: Nestručnost i partijsko kadrovanje uzrok brojnim nezavršenim vojnim …

Ministarstvo odbrane Srbije poslednjih nedelja „bombarduje“ javnost pričama o novom ili modernizovanom naoružanju ali u senci te promotivne aktivnosti postoje brojni projekti koji godinama pa i decenijama tapkaju u mestu, iako bi to oružje moglo značajno da unapredi sposobnosti Vojske Srbije.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, u arsenalu se i dalje ne nalaze modularni lanser raketa „Morava“, samohodna haubica „Sora“, protivoklopni sistem „Bumbar“ ili sistem za otkrivanje neprijateljske artiljerije „Himera“, a stručnjaci smatraju da su loše rukovodjenje i nestručnost glavni uzrok loše realizacije projekata.

„Sudbina četiri velika projekta razvijana proteklih godina i dalje se ne nazire. Njihova budućnost ne može da se uvidi ni iz izjava zvaničnika. Na sajtu Vojnotehničkog instituta (VTI) nalaze se u rubrici ‘tekući projekti'“, navodi taj portal.

Portal podseća da je razvoj sistema „Morava“ počeo 2011. godine, dok je laki protivoklopni sistem „Bumbar“ počeo da se razvija još devedesetih godina prošlog veka. Haubica „Sora“ predstavljena je 2011. godine a iako se još pre sedam godina najavljivao ulazak u naoružanje, to se nije dogodilo.

Jedan od vodećih domaćih stručnjaka za razvoj savremenog oružja i nekadašnji čelnik Vazduhoplovno-tehničkog instituta general potpukovnik u penziji Sava Pustinja kaže da problem nedovršenih projekata ima dugu predistoriju i da je rezultat lošeg rukovodjenja i nestručnosti.

On dodaje da je nezavršavanje projekata posledica pogrešnog upravljanja specifičnim tehnologijama, loša organizacija, „mešanje baba i žaba i partijsko kadrovanje u uslovima oskudice u ljudskim resursima, dok su stručni kadrovi razjureni“.

Pustinja je naglasio da je greška što se zajedno razvijaju visoke i takozvane niske tehnologije i da na tu situaciju dodatno utiče „politički marketing koji ignoriše realnost“.

„Najnegativniji uticaj je rušenje svetskog principa upravljanja vrhunskim tehnologijama. Jugoimport SDPR-u su date ingerencije da upravlja s tim soficiranim tehnologijama, što je apsurd, nigde vidjen u svetu“, zaključuje Pustinja.

Više o nezavršenim projektima VTI-a na linku: https://www.balkansec.net/post/zaboravljeni-vojni-projekti-morava-bumbar-sora-i-himera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar