U trendu

Bivši načelnik policije: Nisam smenjen zbog Savamale

Smenjeni načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije Dragan Kecman negirao je danas da je smenjen zbog rušenja objekata u Savamali i dodao da ne zna razlog svoje smene jer stanje bezbednosti nikada nije bilo bolje nego u poslednjih godinu dana.

„Stanje bezbednosti i rezultati rada Uprave kriminalističke policije Beograd nikada nisu bili bolji, nego u poslednjih godinu dana. O tome govori statistika. Ne znam zašto sam razrešen. To je na vama novinarima da utvrdite“, naveo je Kecman u pismu koje prenosi list Politika.

Kecman je naveo da je razrešen svoje dosadašnje dužnosti „rešenjem ministra policije u tehničkoj vladi“ i da je raspoređen, „bolje rečeno degradiran“ na drugo, izvršilačko radno mesto.

„Pročitavši pažljivo suvoparno rešenje koje mi je jutros uručeno, uočio sam da se ono često, gotovo ritualno poziva na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta MUP-a (kao na citate Svetog pisma ili Njegoševog Gorskog vijenca). Što sam duže čitao, jasnije sam shvatao da nisam razrešen funkcije zbog nekog svog propusta, krivice, prekoračenja nadležnosti ili loših rezultata, već zbog ‘potrebe službe, procesa i organizacije rada’, što je isto kao da sam žrtva slučajnosti, prirodne stihije ili dejstva ‘više sile'“, naveo je on u pismu.

On je dodao da bi, kao profesionalac, ćutke prihvatio tu odluku da se u medijima nisu pojavile insinuacije da je njegova smena povezana sa slučajem Savamale.

„Nisam učestvovao u slučaju Savamala. Apsurd je da se pojave i najbezazlenije spekulacije u vezi sa tim. Odmah nakon rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u noći 25. aprila, koja je ujedno bila i prva postizborna noć, insistirao sam (jedini ukazivao) na potrebu da se izvrši uviđaj na licu mesta i da se postupi u skladu sa pravnim normama, o čemu postoji pisani trag, službena dokumentacija koju mediji mogu dobiti na uvid“, dodao je Kecman.

Smenjeni policijski funkcioner je dodao da je i kao član Komisije za istraživanje ubistava novinara nastojao da utvrdi istinu i da mu se čini da nekome smeta što je istraga na korak od rešenje slučaja ubijenog novinara Milana Pantića.

„Da li je moje razrešenje poruka ubicama novinara i građana ove zemlje da sada opet mogu bez ikakvih prepreka i komplikacija da likvidiraju one koji drugačije misle? Da li sam odgovoran što je moj naslednik, meni nametnuti zamenik, često, mimo moje saglasnosti, a na osnovu direktive iz vrha MUP-a, vodio slučajeve umesto mene? Pitam se za šta je on danas nagrađen činom mog razrešenja? Za koje konkretne profesionalne uspehe? Za rijaliti istragu ubistva pevačice Jelene Krsmanović? Za bahato preskakanje hijerarhije, odsustvo timskog rada, amaterizam? Nije on iz najdublje senke i dobre zaledjine rešavao nerešene slučajeve, i one novijeg datuma i u prethodnih 20-tak godina. To sam učinio ja, Dragan Kecman“, naveo je u pismu smenjeni načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije Dragan Kecman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.