U trendu

Bivši radnici FRA traže odgovornost za stečaj i bankrot fabrike

Bivši radnici Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku najavili su protest za sredu, 1. jun, u 10 časova ispred fabrike, na kome će tražiti da se utvrdi ko je kriv i odgovoran što je fabrika otišla u stečaj i bankrotirala.

Predsednik bivšeg fabričkog Industrijskog sindikata Dušan Djelić rekao je agenciji Beta da će protest biti održan 1. juna jer je to datum kada se više od 60 godina slavio Dan fabrike.

„FRA je nekada bila jedna od najvećih fabrika u regionu koja je izvozila alate i delove i za velike američke kompanije kao što su ‘Boing’ i ‘Daglas’, pravila delove za vojnu industriju Srbije. Njena propast je počela pre deset godina i mi tražimo da se utvrdi ko je odgovoran što je fabrika otišla u stečaj i bankrotirala“, rekao je Djelić.

Dodao je da je sindikat podneo više krivičnih prijava protiv bivšeg rukovodstva fabrike, ali da nadležno Tužilaštvo „delimično“ postupa po tim prijavama i da je većinu odbacilo.

Djelić je dodao da će na protestu tražiti ispunjenje prava bivših radnika pre stečaja fabrike, odnosno da se isplate zaostali doprinosi za još jedan deo radnika.

„Razočarani smo i što nije ispunjeno obećanje koje smo dobili od Ministarstva privrede da će fabrika posle uvodjenja stečaja ipak biti sačuvana, tako što će deo halskog prostora biti dat u zakup i obnovljena proizvodnja sa oko 200 bivših radnika. To nam je obećao i gradonačelnik Čačka Milun Todorović koji je rekao da brend FRA mora biti sačuvan, a nije“, rekao je Djelić.

Predsednik bivšeg Industrijskog sindikata je naglasio da sumnja da će FRA, koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u gradu, uskoro biti prodata lokalnom biznismenu koji je već kupio više bankrotiranih fabrika u Čačku i da će on na tom mestu podići zgrade i lokale.

FRA, čiji je većinski vlasnik bila država, prestala je sa proizvodnjom 18. avgusta prošle godine, kada je 452 radnika proglašeno za tehnološki višak i dobilo otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.

Postupak stečaja nad FRA Privredni sud je pokrenuo 12. janura ove godine, zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja prema poveriocima, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizacije fabrike, proglašen je bankrot.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je prodavala na domaćem i svetskom tržištu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Uredbom Vlade Srbije 2015. godine FRA je bila proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.