U trendu

Blokada manastira Visoki Dečani najavljena za petak

Dečanski ogranak Lige Istoričara Kosova „Ali Hadri“ najavio je da će u petak od 11 do 12 časova „mirno blokirati“ put u blizini manastira Visoki Dečani, protiveći se odluci Ustavnog suda kojom je potvrđeno pravo vlasništva manastira nad 24 hektara zemlje, prenosi RTS.

Organizatori blokade tvrde da to imanje pripada preduzećima „Apiko“ i „Ilirija“ u Dečanima. Navodi se da je ogranak „Ali Hadri“ u Dečanima pozvao kosovske institucije na razmišljanje, pošto prethodno nisu odgovorile na zahtev da odluka Ustavnog suda bude poništena.

Kancelarija Evropske unije u Prištini pozvala je prošle nedelje kosovske vlasti da bez odlaganja sprovedu odluku Ustavnog suda kojom se potvrđuje pravo vlasništva manastira Visoki Dečani na 24 hekatara zemljišta. EU osuđuje bilo kakvo ugrožavanje života u manastiru Visoki Dečani.

Navodi se da i u Eparhiji raško-prizrenskoj pozivaju na poštovanje zakona i prava manastira Visoki Dečani da raspolaže svojim imanjem i upozorovaju da bi najavljena blokada manastira predstavljala potvrdu verske i etničke netolerancije u Dečanima, koja se ne menja skoro 20 godina.

Eparhija ističe da administracija opštine Dečani vrši opstrukciju kosovskog ustavnog suda, a pretnje blokadom i nasiljem manastiru, koji je i spomenik pod zaštitom.

Nakon Drugog svestkog rata manastiru je oduzeto preko 700 hektara zemljišta. Na delu oduzetog imanju manastira, u Dečanima, podignuta su dva preduzeća „Apiko“ i „Ilirija“.

Odlukom o vraćanju imanja manastiru, ta dva preduzeća ostaju na manastirskom imanju. Navodi se da se sa tom odlukom ne slažu ni u albanskom društvu istoričara, niti u lokalnoj samoupravi u Dečanima.

Predsednik Opštine Dečani Rasim Seljmanaj ne odustaje i kaže da je vraćanje zemljišta manastiru politička odluka, da će se na nivou politike rešavati i da opština neće sprovoditi odluku Ustavnog suda.

RTS navodi da albanski istoričari u Dečanima upozoravaju da će kosovska vlada biti odgovorna za eventualnu eskalaciju nezadovoljstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.