Odblokiran saobraćaj na autoputu i Gazeli: Helikopteri nadleću Beograd, policija se povlači, građani i aktivisti se uputili ka Vladi Srbije (video)

Blokada autoputa na Novom Beogradu i mosta Gazela je završena, pa je saobraćaj oko 15.30 sati počeo normalno da se odvija većinom beogradskih ulica.

Sve te ulice, i glavne saobraćajnice danas su na oko dva sata bile blokirane zbog protesta građana i aktivista, koji se protive usvajanju Zakona o eksprorpijaciji i Zakona o referendumu.

Današnji sukob građana koji protestuju zbog Zakona o referendumu i policije u Savskoj ulici.

Posted by Danas on Saturday, November 27, 2021

Osim u prestonici, gde su blokirane velike saobraćajnice, uključujući i autoput, tokom dana blokirani su i pojedini mostovi i putevo u drugim gradovima u Srbiji, poput Novog Sada, kao i deonica Ibarske magistrale kod Preljine.

Na beogradskim ulicama su i sada, ali i prethodnih sati, primetne velike policijske snage.

Kako je danas javio reporter „Blica“, u Savskoj ulici došlo je do guranja između policije i prisutnih građana i aktivista.

Policija je, kako se moglo čuti, pojačavala prisustvo, i spremala odrede za razbijanje demonstracija.

Manji incidenti
Takođe, došlo je do manjih incidenata između demonstranata i policije na još nekoliko mesta a, kako saznajemo, demonstranti traže način kako da stignu do mosta Gazela.

Građani javljaju da grad nadleću helikopteri.

Kako se nezvanično može čuti među okupljenim građanima i aktivistima, protest bi mogao popodne da se pomeri na plato ispred Skupštine Srbije. Pominje se 18 sati.

Koškanje u Novom Sadu
Osim u glavnom gradu, do blokade mosta došlo je i u Novom Sadu. I tu su se građani okupili i blokirali most „Duga“, a došlo je i do koškanja policije i demonstranata.

Policija je „razbila“ kordon koji su napravili građani, kako bi omogućila prolaz vozilima preko mosta. U jednom momentu počelo je guranje građana sa policijom, ali blokada za sada nije razbijena.

Blokada na Preljini
Reporter „Blica“ javlja da je blokirana i Ibarska magistrala u Kraljenu, na Preljini. Navodi da su se zbog toga napravile i saobraćajne gužve, i da su kolone vozila u oba pravca.

Plan organizatora
Kako su najavili organizatori blokade, na sat vremena biće blokirani most Gazela i Mostarska petlja, Pančevački i Pupinov most, Ibarska magistrala i druge lokacije.

Organizatori su ostavili mogućnost da određene lokacije budu iznenada blokirane, pa se pretpostavlja da navedene lokacije neće biti jedine koje će biti ispunjene građanima.

Prema informacijama koje kruže društvenim mrežama blokade će biti i u drugim većim gradovima u Srbiji.

Organizatori kažu da su se na blokadu odlučili kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog donošenja Zakona o eksproprijaciji.

MUP: Neprijavljeni skupovi kršenje zakona
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), povodom najava na društvenim mrežama da će danas biti organizovane blokade saobraćaja na više mesta i auto-puteva, saopštilo je da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona, kao i održavanje neprijavljenih skupova.

– Članom 6. Zakona o javnom okupljanju, propisano je da okupljanje nije dozvoljeno na mestu na kojem, zbog karakteristika samog mesta ili njegove posebne namene, preti opasnost od nastupanja ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije – saopštio je MUP.

(Blic)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.