U trendu

BNV: Ne prihvatamo udžbenike bez biti bošnjačkog identiteta

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) neće nikada prihvatiti udžbenike u kojima se ne nalaze sadržaji koji su sama bit bošnjačkog nacionalnog identiteta u Sandžaku, saopšteno je danas iz tog veća.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za unapredjenje obrazovanja i vaspitanja osporavaju da se u udžbenicima na bosanskom jeziku nadju pojmovi Bošnjaci, bosančica, Crkva bosanska i Sandžak na način na koji ih tretiraju naučno utvrdjene činjenice u bošnjačkoj istoriografiji i kulturologiji.

„Autori udžbenika koji se koriste u nastavi na bosanskom jeziku su nastavnici i profesori sa višegodišnjim iskustvom, univerzitetski profesori koji predaju na univerzitetima u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, te izuzetni poznavaoci metodike i didaktike nastave. Rukopisi udžbenika koji se osporavaju spadaju u grupu nedostajućih udžbenika koji su, kao i svi ostali, izuzetno visokog kvaliteta, medjutim u njima su jedino sporni sadržaji koji čine temelj bošnjačkog nacionalnog identiteta“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da se u nastavi na bosanskom jeziku trenutno koristi 229 odobrenih udžbenika, koji su autorski ili prevodi udžbenika iz opšteobrazovnih predmeta, a odobreni su i plan udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku i obrazovni standardi za bosanski jezik za osnovnu školu.

„Na više domaćih i medjunarodnih skupova projekat implementacije nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku je od strane relevantnih stručnjaka ocenjen kao jedan od najefikasnijih i najuspešnijih manjinskih poduhvata u Jugoistočnoj Evropi“, tvrde u BNV.

Zavod za unapredjenje obrazovanja i vaspitanja ranije je predložio Ministarstvu prosvete da ne odobri štampanje 52 udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku.

U toj ustanovi su medijima ranije rekli da se oni bave samo naučno utvrdjenim činjenicama, a da „greške brzo mogu biti ispravljene“.

Nastavu na bosanskom jeziku trenutno pohadja 14.545 predškolaca i učenika osnovnih i srednjih škola u Sandžaku, što je oko 86 odsto dece školskog uzrasta bošnjačke nacionalnosti.

Učenici osmog razreda koji pohadjaju nastavu na bosanskom jeziku ove godine će prvi put polagati završni ispit na maternjem jeziku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.