U trendu

Boce francuskog vina boravile u svemiru

Ukupno 12 boca francuskog vina i 320 uzoraka vinove loze vratilo se u Bordo, na jugozapadu Francuske, posle nekoliko meseci boravka u Medjunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u sklopu naučnog eksperimenta.

Vino je 13. januara vraćeno na Zemlju kao i primerci loze od koje se prave čuvena vina Merlo (Merlot) i Kaberne Sovinjon (Cabernet Sauvignon).

Boce su potom prebačene u Bordo gde će biti uporedjene sa ostalim vinima koja su na Zemlji imala iste uslove konzervacije, kao u svemiru.

Istraživač Nikola Gom (Nicolas Gaume) izjavio je da je to prvi program u cilju istraživanja svemirskog okruženja kako bi se odgovorilo na izazove buduće poljoprivrede na toplijoj Zemlji sa manje vode za piće.

Boce vine su u ISS-u bile čuvane u istim uslovima kao na Zemlji, osim što nije bilo gravitacije.

„Kada se Zemljina okolina ponovo stvori u svemiru kao u ISS-u, jedini parametar koji se menja u odnosu na Zemlju je gotovo nulta gravitacija. To izlaže život na ISS-u ogromnom stresu“, rekao je Gom.

Prema njegovim rečima, biljke koje se izlažu novim okolnostima bi mogle da razviju veću otpornost na neke pojave kao što su klimatske promene na Zemlji.

„Ono što naučimo u vinskoj industriji, planiramo da razvijemo u drugim poljoprivrednim poljima“, dodao je Gom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.