U trendu

Bogat program za „Dane Beograda“ od 16. do 19. aprila

BEOGRAD – Manifestacija „Dani Beograda“ tradicionalno će biti održana na više lokacija u prestonici od 16. do 19. aprila, a posetioce očekuje bogat program sastavljen od niza izložbi, koncerata, javnih vođenja…

Na konferenciji na kojoj je najavljen program, između ostalih je govorio predsednik Odbora „Dani Beograda 2022“ i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević koji je rekao da je to tradicionalna manifestacija koju su građani prestonice prihvatili kao svoju.

„Od raznih događaja i manifestacija kojih tokom godine imamo u Beogradu, a imamo ih zaista dosta, mislim da je ovo jedna od najlepših“, rekao je Nikodijević na konferenciji u Starom dvoru i dodao da ova manifestacija slavi dugu i bogatu istoriju Beograda i njegovo kulturno nasleđe.

Istakao je da je odziv građana za ovu manifestaciju poslednjih godina porastao i dodao da se zbog toga trude da svake godine naprave novi program koji će biti u skladu sa interesovanjima Beograđana i gostiju prestonice.

„Program je veoma raznovrstan od onih obaveznih sadržaja koje smo utvrdili kao tradicionalne, a to su javna vođenja gde možete da se upoznate sa bogatim istorijskim nasleđem Beograda do velikog broja kulturnih manifestacija namenjenih najmlađima, ali i starijima tako da se trudmo da u okviru ‘Dana Beograda’ svakom ponudimo nešto interesantno“, rekao je Nikodijević.

Naveo je da će tokom manifestacije, kao i uvek, biti dodeljene nagrade najuspešnijim pojedincima za proteklu godinu – „Nagrade grada Beograda – Despot Stefan Lazarević“.

Dodao je da će predstavnici komisija za dodelu te nagrade na svečanoj sednici Skupštine grada Beograda saopštiti odluke komisija o nagrađenima za 2021. godinu, a da će nagrade biti dodeljene na svečanosti u Skupštini grada.

Uoči početka manifestacije, 15. aprila će simbolično biti položeni venci na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je knez Mihailo Obrenović dobio ključeve grada od poslednjeg turskog komandanta Ali Riza-paše posle čega je Beograd ponovo postao srpski grad.

U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda biće organizovane javne šetnje kroz nasleđe srpske prestonice o čemu je na konferenciji govorila direktorka te ustanove Olivera Vučković.

Ona je navela da će, između ostalog, biti organizovana šetnja Ulicom kneza Miloša tokom koje će biti reči o svim pojedinačnim spomenicima kutlure i tome zbog čega je ta ulica zavredela da postane kulturno-istorijska celina.

Takođe, navela je da će biti održane šetnje Tašmajdanom, Novim Beogradom, ali i šetnja posvećena jednom od najvećih srpskih prosvetitelja i književnika Dositeju Obradoviću.

„Vodićemo vas od spomenika Dosteju koji se nalazi u Studentskom parku do Dositejevog muzeja, a usput ćemo vam pričati kakve je tragove ostavio u Beogradu“, rekla je Vučković i dodala da će biti održana i šetnja kroz kompleks Astronomske opservatorije na Zvezdari, kao i vođenje kroz zdanje Starog dvora.

U okviru manifestacije 18. aprila će u zgradi Zavoda za zaštitu spomenika kuture Beograda biti održana radionica za decu pod nazivom „Upoznaj Beograd da bi ga više voleo“.

Posetioci će na Trgu Republike moći da pogledaju izložbu „Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića“, na kojoj će biti prikazano nepokretno nasleđe grada u periodu od 1936. do 1946. godine.

Osim toga, u galeriji Atrijum moći će da pogledaju izložbu „Iza objektivnosti: vizuelne metafore u nauci“ u okviru koje će biti predstavljeno više od sto originalnih editorijal ilustracija najuglednijih ilustratora i grafičkih dizajnera iz Srbije i regiona, objavljenih u periodu 2015. do 2021. godine u časopisu „Elementi“, koji izdaje Centar za promociju nauke.

„Svake godine imamo nešto novo, interesantnije i zaista mi je drago što uvek u razgovoru sa građanima čujem koliko su zadovoljni i oduševljeni kad god imamo neki novi program jer ono što oni vole takođe uključujemo u deo programa“, rekla je zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović.

Programski direktor Dečjeg kulturnog centra Beograda Leontina Vukomanović najavila je da će na Trgu Republike 17. aprila, sa početkom u 11 sati, biti održano „Dečje beogradsko proleće 2022“ u okviru koga će posetioci moći da čuju splet dečijih pesama posvećenih Beogradu, u izvođenju dečijih horova i poznatih solista.

Dodala je da će istog dana na tom trgu, u 14 sati, biti održan koncert „Pesme o Beogradu“ propraćen dramskim igrokazima o Beogradu koji će se odigravati između numera, a u čemu će učestvovati profesionalni glumci.

U Starom dvoru će 18. aprila, u 18 sati, biti održan koncert „Gudači Svetog Đorđa“ kojim će kamerni orkestar Gudači Svetog Đorđa obeležiti 30. godina od osnivanja ansambla.

U okviru manifestacije biće predstavljen i projekat „Historikar“.

Prema rečima direktorke JP „Beogradska tvrđava“ Marije Kuprešanin, reč je o mobilnoj aplikaciji putem koje će korisnici svojim mobilnim telefonima, okretanjem kamere u određeni spomenik, odnosno objekat imati prikaz pratećeg teksta o tom spomeniku i objektu, uz dopunjene scene sa grafičkim prikazom u realnom fizičkom okruženju.

Manifestacija „Dani Beograda“ se održava u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda – 16. april 878. godine kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv grada Beograda i 19. april 1867. kada simboličnom predajom ključeva grada od strane turskih vlasti Beograd ponovo postaje srpski grad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.