U trendu

Bolja stomatološka zaštita za starije Beograđane

Grad Beograd i Stomatološki fakultet potpisali su danas Protokol o saradnji kojim se omogućava unapređenje oralnog zdravlja stanovništva starije životne dobi na teritoriji prestonice.

Potpisanim dokumentom se predviđa da diplomci Stomatološkog fakulteta budu na raspolaganju starijim građanima i da ih, tokom prakse, obilaze i pružaju im usluge socijalne zaštite, posebno one koji su manje pokretni ili nepokretni.

Protokol su u Starom dvoru potpisali gradonačelnik Siniša Mali i dekan Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beograda Miroslav Vukadinović.

Mali je, nakon potpisivanja, rekao i da se radi i na tome da diplomci Stomatološkog fakulteta posećuju seoska domaćinstva, na obodima Beograda, kako bi građani u blizini svojih domova dobijali stomatološke usluge.

„Protokolom izlazimo u susret i starijim sugrađanima, ali i dajemo priliku diplomcima Stomatološkog fakulteta da imaju praksu“, rekao je Mali i dodao da je to samo jedan od primera kako nadležni u Gradu žele da unaprede usluge koje nude građanima.

Mali je naveo i da geronto-domaćice imaju bolju saradnju sa domovima zdravlja, a stariji koji imaju potrebe za njihovom pomoći mogu da pozovu dom zdravlja i u roku od dva sata geronto-domaćice dolaze kod njih kući da im pomažu.

To je, istakao je, još jedan primer kako se može pomoći starijim sugrađanima.

Najavio je i da nadležni žele da od jeseni u vrtićima organizuju posete stomatologa, kako bi se u predškolskim ustanova obavljali stomatološki pregledi.

Gradonačelnik je podsetio i da je početkom godine formirana radna grupa koja se bavi koodinacijom aktivnosti srodnih sekretarijata – za zdravsto, za socijalnu zaštitu i za obrazovanje i dečiju zaštitu, a upravo je danas potpisan Protokol jedan od konkretnih rezultata rada te grupe.

Radna grupa, kako je dodao, nastavlja sa aktivnostima, a radi se na načinu smanjenja lista čekanja u domovima zdravlja, kroz uvođenje „kol centara“ i informacionih sistema.

U naredna dva do tri meseca, gradonačelnik očekuje konkretan predlog za smanjenje lista čekanja, koji bi mogao da se primenjuje od 1. januara sledeće godine.

Dekan Stomatološkog fakulteta naveo je da ta institucija raspolaže sa opremom, ljudima i dobrom voljom da pomogne starijim sugrađanima.

Vukadinović je rekao da je bilo izuzetno lako postići dogovor sa predstavnicima Gradske uprave i pripremiti Protokol.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.