U trendu

Boljević: Konsultativno veće evropskih sudija ima primedbe na ustavne amandmane

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je danas da je o Nacrtu amandmana na Ustav Srbije u oblasti pravosudja mišljenje dostavilo Konsultativno veće evropskih sudija.

„Od pet tačaka na koje smo mi ukazali kao problematične, oni su namanje u tri tačke imali isti stav kao i Društvo sudija Srbije“, rekla je Boljevićeva na konferenciji za novinare.

Ona je objasnila da je Konsultativno veće evropskih sudija posebno telo Saveta Evrope kome je Komitet ministara Saveta Evrope poverio da formuliše pravosudne standarde. To telo postoji od 2000. godine i do sada je izdalo 20 mišljenja.

Navela je i da Venecijanska komisija ima u vidu standarde tog veća i onda se sa aspekata tih standarda ocenjuje usaglašenost nekog pravnog akta.

Boljevićeva je rekla da su se u izveštaju posebno izjašnjavali o tome da li se nepropisivanje razloga za razrešenje članova Visokog saveta sudstva, to telo slabi i čini politički podobnim.

Ukazali su, kako je rekla, i na način izbora Visokog saveta sudstva i razloge za razrešenje sudija i sastav Visokog savete sudstva.

„To mišljenje je veoma važno. Videćemo kako će Venecijanska komisija to mišljenje prezentovati svojim članovima“, rekla je predsednicca Društva sudija Srbije.

Ona je podsetila i da su se u petak članovi Društva sastali s predstavnicima Venecijanske komisije i da su im ukazali na pet celina koje u preloženim ustavnim amandmanima predstavljaju problem.

Medju tim problemima su, kako je istakla, i to što predložene izmene omogućavaju da izvršna vlast može da kontroliše sudsku, a Visoki savet sudstva se pretvara u nefunkcionalno telo.

Ocenila je i da se ustavnim rešenjima pokušava da se sudije „upregnu“ u vrstu ponašanja koja će biti poslušnička, i dodala da u ustavna rešenja nije vraćena garancija nepremestivosti sudija.

Direktor JUKOM-a Milan Antonijević dodao je da se o ustavnim amandmanima očekuje i mišljenje Konsultativnog veća evropskih tužilaca.

Antonijević je rekao da su s delegacijom Venecijanske komisije razgovarali i o poglavlju 23 u pregovorima Srbije o članstvu u EU i obavezama koje Srbija ima, odnosno o odrebama o minumumu u pravosudnim savetima, naročito u Savetu tužilaca.

„Ovde se vidi jasna kampanja protiv pravosudja koja vodi smanjenju njegove nezavisnosti kada govorimo o sudijama, ili samostalnosti kad govorimo o tužiocima“, rekao je Antonijević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.