Boljević: Kozmetičke promene ustavnih amandmana

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je danas da najnoviji Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosudja nije uvažio većinu zamerki Venecijanske komisije i da osim kozmetičkih, ne sadrži suštinske promene.

„Kada se pojavio prvi nacrt ustavnih amandmana u aprilu, mi smo izneli sugestije i pozvali da se napravi radna grupa koja će uključiti stručnjake, prvenstveno profesore ustavnog prava. To se nije htelo i zato me ne iznenadjuje što se suštinski sada ništa nije promenio i što sve primedbe i dalje stoje“, rekla je Boljević za agenciju Beta.

Ona je naglasila da je jedan od najvećih problema to što nije rešen odnos tri grane vlasti, jer se „sudska vlast ne može ograničiti zakonodavnom i izvršnom vlašću, već samo zakonima“.

„Opet nisu definisali šta je sadržina sudske vlasti, nisu definisali garancije sudske nezavisnosti – prvenstveno slobode izražavanja i udruživanja sudija, niti su odredili materijalne garancije“, ukazala je Boljević.

Dragana Boljević je ocenila i da ništa nije uradjeno da se unapredi položaj Visokog saveta sudstva (VSS), kao najvažnijeg tela, već je naprotiv povećan politički uticaj.

„Za razliku od sadašnjeg Ustava, VSS više ne obezbedjuje položaj sudova i sudija, već samo garantuje. On ne upravlja sudskim sistemom, već samo statusnim položajem sudija i isto tako neće preuzeti sudski budžet, što je sve u suprotnosti sa strategijom i akcionim planom o poglavlju 23“, precizirala je ona.

Dodala je i da pogledu sastava VSS nije učinjen napredak, jer nije uvažena ni jedna od sugestija Vencijanske komisije koje je ta institucija predložila s ciljem da „jedna polovina članova ne bude grupa istomišljenika koja je pod uticaje vladajuće većine“.

Kako je navela „jako je ugroženo“ načelo nepremostivosti sudija, jer predloženim amandmanima sudije ostaju bez pravnog leka ukoliko budu privremeno upućivani u druge sudove po nalogu predsednika suda.

Dodala je da amandmani ostavljaju mogućnost reizbora sudija, osim onih u Vrhovnom kasacionom sudu.

Boljević je kazala da će Društovo sudija Srbije danas pozvati Vladu Srbije da organizuje debatu oko ustavnih promena, kao i Skupštinu Srbije da nadležni odbor formira radnu grupu u kojoj će profesori prava imati mogućnost da iznesu svoje mišljenje.

„Nametanjem Ustava i lošom procedurom neće niko imati koristi, to onemogućava dugoročan društveni dogovor“, rekla je Boljević za agenciju Beta.

Ministarstvo pravde Srbije objavilo je juče na svojoj internet prezentaciji Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosudja, koji su uskladjivalo sa preporukama Venecijanske komisije.

Kako je najavljeno, Ministarstvo pravde će povodom novog nacrta organizovati okrugli sto na kojem će stručnoj javnosti predstaviti amandmane, posle čega će tekst Nacrta proslediti Vladi Srbije u dalju proceduru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.