U trendu

Bolnica u Ćupriji dobija nov skener do kraja godine

Opšta bolnica u Ćupriji dobiće do kraja godine nov skener, ali pošto se sprovede tenderska nabavka, rekao je direktor Opšte bolnice Slobodan Gajić.

Time će se smanjiti čekanje pacijenata iz Pomoravskog okruga na takav pregled.

Kako je ranije izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Ministarstvo je izdvojilo pet miliona evra za nabavku 11 skenera i pet angio-sala, a jedna od zdravstvenih ustanova koja će dobiti skener je i ćuprijska bolnica.

Direktor Opšte bolnice, Gajić, rekao je da ona ima jedan skener star 14 godina koji se često kvari, dok je otpisan drugi, nabavljen 1996. godine.

Bolnica ima uslove za novi CT aparat: prostor, deset radiologa i 18 radioloških tehničara 2tako da možemo da pružimo uslugu 24 sata dnevno što radimo i sada, ali s novim skenerom biće još bolje i pokrićemo celo Pomoravlje“, rekao je Gajić.

Gajić očekuje da administrativna procedura za kupovinu skenera traje oko mesec i po, sledi zaključenje ugovora sa dobavljačem koji će obučiti zaposlene da rukuju aparatom, te će skener u ćuprijsku bolnicu stići do kraja ove godine.

Tada se očekuje i nabavka novog „digitalnog rendgen aparat sa skopijom“.

Tender za to je završen, a aparat iz 2004. godine ne radi već tri godine, iako je potreban doktorima s Kardiologije koji godišnje ugrade od 35 do 40 pejsmejkera, rekao je direktor.

„Oko Nove godine dobićemo nov digitalni rengen i nov skener što je neki vrh za ćuprijsku bolnicu“, rekao je on.

Vrednost skenera je oko 40 miliona dinara, a toliko košta i digitalni rendgen aparat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.