U trendu

Boravak za sve sa smetnjama u razvoju i pomoć za decu

BEOGRAD – Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je danas da će deci i mladima sa smetnjama u razvoju koji koriste usluge Centra za smeštaj i dnevni boravak biti omogućen rekreativni boravak.

Rekreativni boravak bi, kako je naglasila, obuhvatio decu i mlade sa smetnjama u razvoju, tako i odrasle, a koji uslugu koriste na osnovu rešenja Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Usluga uključuje prevoz, pratioce, smeštaj, hranu, zdravstvenu zaštitu, kulturno-zabavne i rekreativne aktivnosti, rekla je ona na Skupštini Grada Beograda na kojoj je bilo reči o rebalansu bužeta i na kojoj su odbornici usvojili Odluku o izmenama i dopunama Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite kojom se direktno pomaže najosteljivijoj kategoriji sugrađana.

Prema njenim rečima, cilj navedenih predloga i promena Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite je da se podstakne psihofizički i socijalni razvoj te dece, malidh ili odraslih sa smetnajama u razvoju, kao i stvaranje osnova za usvajanje aktivnog i zdravog načina života, pravilnih higijenskih navika, podsticanje samostalnosti u obavljanju lične higijene, ishrane i na polju brige o sebi.

Takođe, kako je dodala, rekreativna nastava će im pomoći u sticanju iskustva u kolektivnom životu i zajedništvu, izlasku u prirodu i poboljšanju zdravlja, razvijanju veština.

Odlukom je, prema rečima Stanisavljević uvećana povremena jednokratna novčana pomoć osnovcima i srednjoškolcima, čije su porodice korisnici novčane socijalne pomoći, za nabavku pribora za školu.

Pomoć je uvećana i deci i mladima bez roditeljskog staranja, korisnicima domskog ili porodičnog smeštaja, sposobnim za rad i to od dana prestanka usluge smeštaja najduže do godinu dana.

“Navedene izmene unapređuju položaj dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju, ali olakšavaju svakodnevno funkcionisanje njihovih porodica. Takođe, podrška svima koji izlaze iz sistema socijalne zaštite jedan je od ciljeva socijalne politike Sekretarijata za socijalnu zaštitu”, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.