U trendu

Borba protiv revizije istorije, povampirenog nacizma i ustaštva

Ministar pravde Nikola Selaković pozvao je danas na borbu protiv „revizije istorije i povampirenog nacizma i ustaštva“, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu koji se obeležava u Srbiji.

Dan sećanja obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine kada je 128 logoraša Jasenovca uspelo da pobegne i da napusti fabrike koje su bile delovi tog logora – ciglanu i kožaru.  

Centralna državna ceremonija održana je kod spomenika stradalima u nacističkom logoru Staro Sajmište. U svom obraćanju ministar pravde ukazao je da predstoji veliki posao kako se „najmračnije epizode prošlosti ne bi zaboravile i ponovile“.

„Mnogobrojna stratišta treba konzervirati i na dostojanstven način obeležiti. Čeka nas gradnja muzeja Holokusta i genocida u Drugom svetskom ratu i obaveza da se širenjem istine o ovom delu naše prošlosti suprotstavljamo reviziji istorije i težnjama da se činjenice izvrću, borba protiv povampirenog nacizma i ustaštva“, kazao je Selaković.

On je istakao da mesta poput Starog sajmišta treba da posluže i za nauk budućim generacijama.

„Na ovakva mesta treba da dovodimo našu decu i pričamo im koliko život može da bude užasan kada se ne nauče lekcije iz prošlosti i koliko besmislen ako ga ne usmeriš ka budućnosti“, kazao je Selaković.
 
Ministar pravde je ukazao i na veliko prijateljstvo i bliskost jevrejskog, romskog i srpskog naroda, koje se učvrstilo upravo u vreme njihovog zajedničkog stradanja, a kako je istakao, treba ga negovati i u budućnosti.

Ceremoniji na Starom sajmištu prisustvovali su i preživeli zatočenici nacističkih logora, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, predstavnici Saveta Romske nacionalne manjine, diplomatskog kora, udruženja i gradjani.

Ceremoniji je prisustvovao i ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.