U trendu

Brajković: Sutra članovi našeg sindikata štrajkuju, Ružić nije kriv za tragediju

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) Slobodan Brajković izjavio je da će članovi tog sindikata sutra stupiti u štrajk prekidom rada, ostankom na radnim mestima i okupljanjem u školi.

Dodao je da očekuje odgovor celog društva na tragediju koja se desila u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

„Očekujemo da država pooštri zakone, da deca ne mogu da uzimaju oružje iz kuće, ali i da im roditelji posvete više vremena, mada znamo koliko su zauzeti poslom“, rekao je Brajković za agenciju Beta navodeći da će prekid rada trajati taj dan i da je potrebna reakcija države što pre.

Podsetio je da sindikat traži da se svim zaposlenima u prosveti obezbedi poštovanje na radu i radna okolina na kojoj su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu, u skladu sa odgovarajućim odredbama Ustava i zakona.

On je naveo da su neophodne „korecije u društvu, kako se deci ne bi nudile negativne pojave kao uzor“.

„Mi smo pre više godina kad se pojavio rijaliti šou, sve i svašta na televiziji, tražili da se to sankcioniše tako da ne može negativno da utiče na omladinu“, rekao je Brajković.

Na pitanje da li ministar prosete Branko Ružić treba da podnese ostavku, on je rekao da Ružić nije kriv za tragediju u školi „Vladislav Ribnikar“ i da je puno učinio za škole, ali da ne može Ministarstvo sve da uradi, već je obaveza i na široj zajednici.

Prema njegovim rečima, prosvetni radnici „maksimalno sebe ulažu“ u obrazovanje učenika, mada su im plate, kako je naveo, ispod proseka u odnosu na sve zaposlene iako su u ogromnoj većini visokoobrazovani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.