Bramerc: Srbija će pre ili kasnije morati da izruči radikale

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je danas za Insajder.net da nema alternative za Srbiju da pre ili kasnije izruči Tribunalu troje članova Srpske radikalne stranke.

Kada je reč o odluci suda u Srbiji da ne izruči Tribunalu troje članova Srpske radikalne stranke, Bramerc kaže da je za njega kao pravnika ta situacija kristalno jasna i da će Srbija kao članica UN morati da sarađuje, odnosno da „nema alternative za Srbiju da pre ili kasnije postupi po odluci suda u ovom slučaju“.

Bramerc je rekao da će njegov naredni izveštaj SB UN zavisiti od dodatnih informacija koje je tražio od srpskih zvaničnika, a koje očekuje u narednim danima.

““U zavisnosti od odgovora koje ću u narednim danima dobiti, izveštaj će biti pođednako kritičan kao i prethodni, ili ću u njemu navesti nadu“, rekao je Bramerc.

Bramerc kaže da je još pre šest meseci naveo zabrinutost zbog činjenice da nije postavljen tužilac za ratne zločine i zbog kadrovskih resursa u Tužilaštvu za ratne zlocine i delovima policije koji se bave istraživanjem tih zločina.

On dodaje i da postoji sumnja u postojanje političke volje za sprovodenje nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina o cemu je juče razgovarao sa srpskim zvanicnicima tokom posete Beogradu.

Prema njegovim rečima, stav pojedinih političara da se ratni zločinci dočekuju kao heroji ne pomaže i navodi na zaključak da se tom pitanju ne pristupa na pravi način.

On je rekao da je u tom pogledu bio kritičan i prema Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.