Brankica Janković: Romi izloženi diskriminaciji u svim oblastima života

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da su rezultati istraživanja u oblasti diskriminacije Roma potvrdili da su oni izloženi „posrednoj i neposrednoj diskriminaciji u svim oblastima života“, saopšteno je danas.

Navodi se da je Janković na panel diskusiji kampanje „Upoznaj, ne sudi!“ navela da su kod diskriminacije Roma najviše zastupljeni stereotipi i predrasude.

„Kulturološke i političke obrasce koji iza toga stoje ne može da promeni jedna institucija. Neophodna je sinergija svih aktera iz državnog i nevladinog sektora“, rekla je poverenica.

Ona je dodala da povereništvo sprema nekoliko krivičnih prijava koje se tiču diskriminacije Roma, da su neke strateške parnice iz ove oblasti u toku, dok su neke već uspešno završene.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić složila se sa poverenicom i navela da su zakoni najjače oružje u borbi protiv kulturoloških i porodično prenetih obrazaca, koji su najčešći uzrok diskriminacije.

Prema njenim rečima, zakoni koji obavezuju na poštovanje ljudskih prava i zaštitu prava najosetljivih grupa društva vidi kao rešenje diskriminacije.

„U primeni zakonskih mera, sa druge strane neophodna je multisektorska saradnja, dosledno sprovodjenje onog što je u zakonu i strategijama napisano, kao i upornost“, navela je Čomić.

Menadžer projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ Petar Antić kazao je da istraživanja koja su sprovedena sa poverenicom za ravnopravnost pokazuju da je diskriminacija prema Romima u Srbiji zastupljena u istoj meri kao i u EU, što čini 26 odsto ispitanika koji su potvrdno odgovorili na pitanje da li im je nešto uskraćeno ili se prema njima i njihovim članovima porodice loše postupalo samo zbog toga što su Romi.

Četiri panel diskusije kampanje „Upoznaj ne sudi!“ okupile su oko 200 učesnika. Kampanja je obuhvatila i izradu i distribuciju videa protiv stereotipa, podizanje kapaciteta srednjoškolaca u prevenciji diskriminacije i organizovanje akcija u 10 srednjih škola kojima je u te svrhe dodeljeno 20 tablet računara.

U okviru kampanje održana je i onlajn obuka za 20 srednjoškolaca, a poseban segment kampanje posvećen je jačanju romske ženske mreže i podršci u organizovanju lokalnih akcija usmerenih ka suzbijanju stereotipa prema Romkinjama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.