U trendu

Britanski ambasador ne veruje da tenzije mogu dovesti do sukoba Srbije i Kosova

Ambasador Velike Britanije u Prištini Rori O’Konel ocenio je danas da povećane tenzije izmedju Srbije i Kosova ne mogu dovesti do novog sukoba.

O’Konel je za Radio Kosova kazao da dve strane treba da nastave dijalog u kojem posreduje Evropska unija, i ukazao da Kosovo nema prava da samostalno menja format tog dijaloga.

„Ne verujem da smo na pragu sukoba, ali istina je da su tenzije povećane. Drago mi je da su se predsednici i premijeri Kosova i Srbije sastali u Briselu, i mislim da princip dijaloga i rešavanja problema dijalogom treba sačuvati i na njemu raditi“, rekao je britanski ambasador.

On je konstatovao da su postavljanje zida u severnom delu Kosovske Mitrovice i upućivanje voza iz Beograda ka tom gradu „podigli tenzije na Kosovu“ i dodao da „treba razmisliti o tome zašto je situacija na Kosovu takva da mala pitanja – poput izgradnje zida bez dozvole ili ulaska voza, mogu izazvati takve tenzije“.

„Mnogo je značajnije raditi na normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, i istovremeno učiniti sve unutar Kosova da veze albanske i srpske zajednice budu jače u interesu zaštite mira. Jasno je da su odnosi Albanaca i Srba koji su postojali u vreme bivše Jugoslavije u potpunosti uništeni zbog sukoba, zato je izuzetno značajno da učinimo sve što možemo da popravimo te veze“, kazao je O’Konel.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), ambasador Velike Britanije je rekao da ZSO, dogovorena tokom dijaloga u Briselu, treba da se formira „prema Ustavu Kosova“.

„Mi imamo istu poruku za Kosovo i Srbiju, a to je da moraju ostvariti ono o čemu su se složili u Briselu. Mislim da ZSO treba formirati u skladu s dijalogom, na osnovu zakonskih okvira Kosova i mišljenja kosovskog Ustavnog suda, jer mi kao medjunarodni predstavnici ne možemo tražiti od Kosova da ne poštuje svoje zakone“, kazao je O’Konel.

Upitan mogu li hapšenja po nalozima Specijalnog suda za zločine bivših pripadnika OVK izazvati reakcije na Kosovu, ambasador je kazao da su sudjenja pred Haškim tribunalom pokazala da ljudi na Kosovu prihvataju pravdu.

„To je veoma značajno i verujem da će oni ponovo tako reagovati. Za mene je jasno da se mora suditi za svaki ratni zločin, bez obzira ko je bio izvršilac ili mogući izvršilac tog zločina. To važi za Kosovo, ali i za Srbiju, i mi smo stalno tražili da se vodi istraga da se sudi za ratni zločini“, rekao je O’Konel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.