U trendu

Brkić: Ćuruviju ubio član JSO Luka Pejović

Urednik lista Tabloid Milovan Brkić izjavio je danas da je od policije dobio informacije da je novinara Slavka Ćuruviju ubio član Jedinice za specijalne operacije Luka Pejović i da misli da je ubistvo naručio tadašnji ministar informisanja Aleksandar Vučić, iako za to nema dokaza.

Brkić je u nastavku sudjenja za ubistvo Ćuruvije u Specijalnom sudu u Beogradu rekao da je od svojih „kontakata u policiji i pravosudju“ dobio infomacije da je „ubica Ćuruvije Luka Pejović koji je nakon ubistva dobio 80.000 maraka“.

Luka Pejović je ubijen 5. decembra 2000. godine. Mediji su ranije pisali da je jedan od očevidaca ubistva Slavka Ćuruvije prepoznao Pejovića kao počinioca zločina.

On je naveo i da nema dokaze da je naručilac ubistva Aleksandar Vučić, ali da to misli.

„Ja sam i u prethodnom iskazu 2007. govorio da je naručilac Vučić koji je…. sad stavio svoje ljude Verana Matića i Ljiljanu Smajlović u komisiju za rešenje tog ubistva“, dodao je on.

On je naveo i da je Branka Prpa prepoznala Luku Pejovića kao izvršioca ubistva.

Brkić je kazao i da se ponudio da preuzme odgovornost pred sudom za Ćuruvijin tekst o Milovanu Bojiću, da je Ćuruvija bio neodlučan, ali da su se njegovi advokati usprotivili.

„Ćuruvija je pred Prvim osnovnim sudom bio optužen zbog teksta, ali ja sam uspeo da se dogovrim sa sudijom da to bude moj tekst. Medjutim, Ćuruvijini advokati su se usprotivili i posle mi je Ćuruvija rekao da je pogrešio što me nije poslušao“, rekao je on.

Brkić je objasnio i da je neposredno pre ubistva došao na tribinu o slobodi medija na kojoj je Ćuruvija govorio i da mu je rekao da će biti ubijen.

Penzionisani policajac i član jedinice koja je istraživala ubistvo „Poskok“ Milisav Spasojević rekao je da nije bilo nikakvih opstukcija u radu policije tokom istrage.

Spasojević je ubistvo Slavka Ćuruvije najpre istraživao kao deo Odeljenja za krvne delikte u Gradskom SUP-u, a posle kao deo jedinice „Poskok“, ali je na skoro sva današnja pitanja odbrane i suda odgovorio da „ne može da se seti“.

On nije mogao da se seti skoro nijednog detalja tokom rada na istrazi, kao ni detalja sa uvidjaja nakon ubistva.

Ćuruvija je ubijen je 11. aprila 1999. ispred zgrade u kojoj je stanovao u Beogradu, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića,

Kao izvršilac ubistva optužen je bivši pripadnik rezervnog sastava RDB Milan Kurak, koji je u bekstvu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak, a saučesnik mu je bio Romić, koji je kao i Radonjić uhapšen u januaru 2014.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.