U trendu

„Broj novozaraženih u Srbiji može brzo da poraste na 8.000“

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da je epidemiološka situacija u zemlji pogoršana zbog kombinacije nesprovođenja epidemioloških mera i prisustva novih sojeva virusa korona.

On je ocenio da bi broj novozaraženih u Srbiji brzo mogao da poraste na 8.000 i ugrozi zdravstveni sistem.
Ivanuša je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da poboljšanje ili pogoršanje epidemiološke situacije zavisi od ponašanja ljudi.

„Znamo da su mere koje sprečavaju prenos virusa: fizička distanca, nošenje maske, higijena ruku i naravno, ako je neko bolestan treba da bude izolovan i njegovi kontakti treba da budu u karantinu. Dakle naše ponašanje je od velikog značaja za to kakav će biti trend i kakve će biti brojke“, rekao je Ivanuša.

On je ukazao da je teško izračunati koliki procenat građana bi trebalo da bude vakcinisan da bi se ostvario kolektivni imunitet i istakao da je prerano govoriti o tome.

„Naročito imajući u vidu pojavu virusa koji se lakše prenosi. Ako se virus lakše prenosi, onda treba da bude više vakcinisanih (za ostvarivanje kolektivnog imuniteta)“, napomenuo je Ivanuša.

On je dodao da će u Srbiju putem programa Kovaksa prve vakcine u najboljem slučaju doći u martu i da je naša zemlja uradila sve kako bi to bilo ostvareno.

Do problema u tom programu, prema njegovim rečima, došlo je zbog nekih regulatornih uslova i nestašice vakcina.

„Tek pre nekoliko dana su prve vakcine (preko Kovaksa) distribuirane u Africi i nadam se da će što pre biti distribuirane u našim krajevima“, dodao je direktor kancelarije SZO u Srbiji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)