U trendu

Bura oko pešačke zone u Beogradu (foto, video)

Na radove koji bi trebalo da počnu sutra u centru Beograda i pretvaranje više ulica u pešačke zone – ne pristaje opozicija, ali ni deo građana koji živi u centralnim prestoničkim ulicama. Zbog toga su aktivisti Saveza za Srbiju organizovali akciju i na nekoliko sati blokirali Kolarčevu ulicu i to džakovima sa solju.

Iz redova SZS-a podneli su i krivične prijave zbog projekta izmeštanja centra grada, ali je krivične prijave zbog današnje blokade saobraćaja najavio i zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić. Zbog najavljenih izmena – buni se i struka.

Više desetina džakova sa solju za puteve i blokada saobraćaja u centru Beograda, aktivisti Saveza za Srbiju su na taj način u Kolarčevoj ulici demonstrirali kako će od sutra funkcionisati saobraćaj u prestonici.

Beograđanima su, kako kaže predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, želeli da pokažu šta sledi kada zbog početka druge faze radova na Trgu Republike, centar zatvore, a Kolarčeva bude u potpunosti van funkcije za svaki vid saobraćaja.

On poziva gradske oce da sa planovima stanu, u suprotnom najavljuje da će fizički sprečiti mašine.

„Ovo je blokada upozorenja, svima je već poznato da večiti zamenik Vesić Goran prevazilazi samog sebe u besmislenim projektima koji uništavaju grad Beograd. Mi ćemo kao i na Kalemegdanu fizički sprečiti mehanizaciju i nećemo im dozvoliti da nastave dalje radove. Ovo je naš grad, nije njihova naseobina i mi ne dozvoljavamo da se Beograd uništava“, rekao je Bastać.

I tokom akcije i van nje – iz szs-a pozivaju gradsku vlast da organizuje referendum na kom bi se građani izjasnili o ideji „izmeštanja centra Beograda“.

Poslanik Demokratske stranke, Balša Božović smatra da je referendum neophodan zbog interesa građana, ali i dodaje da je u pozadini planova čelnika grada, kako kaže, isključivo interes privatnih investitora.

„Tražimo od nadležnih vlasti referendum za područje centralnih mesnih zajednica u Beogradu, na opštini Stari grad, koje su pogođene rekonstrukcijama ulica, njihovom zatvaranju za saobraćaj i preseljavanju centra grada u Beograd na vodi. Ako vlast ignoriše referendum i ako je ne zanima kako građani žele da žive, onda će se borba preseliti sa institucija na ulicu“, poručuje Božović.

Zbog potpisivanja projekta kojim se odobravaju najavljeni radova i više ulica pretvara u pešačku zonu, Božović je podneo i krivične prijave protiv građevinskog inženjera Olge Perin, zamenika načelnika građevinske uprave Miloša Vulovića i drugih NN lica kao saizvršitelja.

Međutim, krivične prijave podnosi i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

„Grad Beograd, odnosno Sekretarijat za saobraćaj podneće krivične prijave upravo protiv onih ljudi koji su danas zaustavljali saobraćaj. To su i Nikola Jovanović i Marko Bastać i ostali koji su danas organizovali teror nad građanima Beograda. Mislim da je odavno mesto njima da na sudu objasne zašto ovo rade jer kada se neko ponaša kao huligan, kada neko uništava grad, kada neko sprečava normalno funkcionisanje grada – onda treba da odgovara u skladu sa zakonom“, kaže Vesić.

No, osim političara, buni se i struka. Na tribini koju je organizovala Građanska inicijativa „Pešaci nisu maratonci“, istoričarka umetnosti Irena Subotić poručila je da su „predugo ćutali“, te da su izmene koje slede centru grada devastiranje srpske metropole i uništavanje duha Beograda.

„Ono što se sada dešava u samom centru je pravi atak na građane i na sve nas! Ono što se radi – radi se u ime nekog imaginarnog turizma, u ime nekih imaginarnih para koje treba da dođu, a ne misli se kako se može ovde kretati, disati, kako se može gledati to što se sada dešava? To je sve jedno duboko unakažavanje grada koje ne može da trpi više promene, mi smo – ja mislim – i predugo ćutali“, rekla je ona.

A kakve sve izmene čekaju Beograđane od sutra? Sve do 15. juna za saobraćaj će biti zatvoren deo ka Trgu republike – Kolarčeva ulica od Palate Albanija, Makedonska od Dečanske, kao i Francuska i Vase Čarapića od Dositejeve. Predviđene su i brojne izmene u gradskom saobraćaju.

Trole će večeras odvoziti svoj poslednji pun krug, jer od sutra idu skraćeno do Slavije, dok će autobusi ići samo do privremene okretnice kod Palate Albanija.

(Maja Đurić, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)