U trendu

Bura oko skandaloznog snimka iz kragujevačkog Doma zdravlja ne jenjava – ko je kriv

I dalje traje polemika o snimku koji je preplavio društvene mreže, a koji je napravila majka u lekarskoj ordinaciji u Domu zdravlja u Kragujevcu, gde je dovela dete na pregled zbog visoke temperature. Šta se zaista dogodilo, utvrđuju nadležni organi, dok obe strane iznose oprečne stavove.

Dok zdravstvena inspekcija utvrđuje da li je bilo eventualnih propusta pedijatara u lečenju dvadesetomesečne devojčice, u Domu zdravlja u Kragujevcu kažu da je preduzeli sve zakonom predviđene mere kako bi se utvrdila istina, a protiv majke devojčice podneta je krivična prijava.

Direktor Doma zdravlja u Kragujevcu Vasilije Antić kaže da je podneo krivičnu prijavu policiji zbog objavljivanja nedozvoljenog snimka i remećenja javnog reda i mira.

„Izveštaj zdravstvene inspekcije koja je bila u našoj ustanovi još nisam dobio, a uradio sam i stručni nadzor“, dodaje Antić.

„Da biste podneli krivičnu prijavu protiv nekoga, morate imati dokaz“, ukazuje Violeta Cvetković, majka devojčice iz Kragujevca.

Ističe da je za sve potreban dokaz. „Oni mene mogu tužiti, čekam da dobijem tu prijavu, a oni neka čekaju moju krivičnu prijavu za narušavanje mojih prava i prava mog deteta“, napominje Cvetkovićeva.

Violeta smatra da je imala pravo izbora koji će joj od dvoje lekara pregledati dete.

„Opredelila sam se za doktorku Nadu, kojoj sam u tom trenutku verovala, jer njen izabrani lekar nije bio tu“, kaže majka deteta.

Kako je dodala, doktorka je to odbila, zato što dete više nije njen pacijent.

Tvrdi da je dete pregledano, ali tek u drugoj smeni kod izabranog pedijatra. U Domu zdravlja kažu da je pregled obavljen tokom prepodneva u periodu od 10.13 do 10.28. Na snimku pametnog telefona majke iz lekarske ordinacije u kojem govori da doktorka odbija da pregleda njeno bolesno dete vreme je 10.25.

Vasilije Antić kaže da ima izveštaj iz elektronskog protokola koji je povezan sa informacionim sistemom Republike Srbije da je dete pregledano. Dodaje da ima izjavu lekara koji je pregledao i zdravstvenih radnika koji su videli recept s kojim je Cvetkovićeva izašla iz ordinacije.

Kragujevčanka sumnja i da niko više od građana neće smeti da ukaže na eventualni problem. U Domu zdravlja kažu da do sada nisu imali takav incident i uveravaju da nikada nijedno bolesno dete nije vraćeno bez pregleda. Direktor poziva roditelje da mu se i lično obrate.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je, povodom tvrdnji majke iz Kragujevca da je lekar odbio da pregleda dete, da postoji dokaz da je to dete pregledano.

„Podnete su tužbe protiv majke i lekara. Sud je taj koji će da donese odluku“, rekao je Lončar odgovarajući na pitanje novinara o tom slučaju.

Dodao je da se zalaže za slobodu medija, ali da treba svakako čuti i drugu stranu, a ne samo iznositi tvrdnje majke iz Kragujevca i tražiti još takvih primera.

Da li je neko želeo da bude u centru paznje, po cenu da na neki način zloupotrebljava i svoje dete, mi, rekao je ministar, u tome ne mozemo i ne želimo da učestvujemo.

„Zdravstveni radnici toliko imaju posla i toliko rade da ovo njima sve teško pada“, rekao je Lončar.

(Tanjug/RTS)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.